rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
sinx+sin(2x)+sin(3x)= cosx+cos(2x)+cos(3x)
Bede probowal tak , zobaczymy co wyjdzie

[(sinx+sin(3x)]+sin(2x)= [cosx+cos(3x)]+cos(2x)
2sin(2x)*cosx+sin(2x)= 2cos(2x)*cosx+cos(2x)
2sin(2x)*cosx+sin(2x)−2cos(2x)*cosx−cos(2x)=0
2sin(2x)*cosx−2cos(2x)*cosx + sin(2x)−cos(2x)=0
2sin(2x)*cosx−2cos(2x)*cosx + 2sinx*cosx −cos
2+sin
2x=0
2sin(2x)*cosx−2cos(2x)*cosx+2sinxcosx−2cos
2x+1 =0
Z tego wyciagne cosx przed nawias
cosx[2sin(2x)−2cos(2x)+2sinx−2cosx]+1=0
Ale to mi wyszedl kosmos
27 sie 20:25
Saizou :
2sin(2x)*cosx −2cos(2x)*cosx + sin(2x) −cos(2x)=0
sin(2x)(2cosx+1)−cos2x(2cosx+1)=0
(2cosx+1)(sin(2x)−cos(2x))=0
....
27 sie 20:29
5-latek: 
dziekuje CI
Dokoncze
cosx= −0,5
sin(2x)= cos(2x)
| π | |
2x= |
| −2x+2kπ lub 2x= (π−(π}{2}−2x))+2kπ |
| 2 | |
| π | | 1 | | π | | π | |
x= |
| + |
| kπ lub 2x= |
| +2x+2kπ to dostane 0= |
| +2kπ (jak mam to |
| 8 | | 2 | | 2 | | 2 | |
rozwiazanie zinteretowac ?
27 sie 20:44
5-latek: To rozwiazanie wedlug mnie odpadnie bo sin0 jest dla 0+kπ
27 sie 20:50
5-latek: Czy tak jest ?
27 sie 20:57
5-latek: czy moglby ktos spojrzec na to bo chcialby sie niedlugo polozyc spac bo rano d pracy mam .
27 sie 21:14
5-latek: dziekuje Ci
W sumie ciezkie to bylo rownanie
27 sie 21:42
5-latek: Jutro jak bedziesz na forum to zapytam Cie o twoje rozwiazanie ( bo chyba zrobilas jakies
podstawienie)
Teraz dobranoc
27 sie 21:49
Mila:
Co masz w odpowiedzi, innym sposobem wyszło mi więcej rozwiązań.
27 sie 22:10
Mila:
| π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x=− |
| +π+2kπ |
| 3 | | 3 | |
| 4π | | 2π | |
x= |
| +2kπ lub x= |
| +2kπ |
| 3 | | 3 | |
Jutro rozwiążę innym sposobem, łatwiejszym, dzisiaj nie chce mi się pisac.
27 sie 22:44
5-latek: Odp to
| 2π | | π | |
x= |
| (3n±1) x= |
| (4n+1) |
| 3 | | 8 | |
28 sie 16:04
5-latek: Zadanie nr 833− Antonow
28 sie 16:05
Saizou :
| √2 | |
sin(2x)−cos(2x)=0 /* |
| |
| 2 | |
√2 | | √2 | |
| sin(2x)− |
| cos(2x)=0 |
2 | | 2 | |
| π | | π | |
cos |
| cos(2x)−sin |
| sin(2x)=0 |
| 4 | | 4 | |
28 sie 16:34
28 sie 16:39
5-latek: WitamPanow i dzieki za odpowiedzi
28 sie 17:21
Jerzy:
Cześć
28 sie 17:22