matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie trygonometryczne
5-latek:
Rozwiaz rownanie sin(x+30
o
)+cos(x+60
o
)= 1+cos(2x) sin(x+30
o
)+ sin(90
o
−(x+60
o
)= 1+cos(2x) sin(x+30
o
)+sin(30
o
−x)= 1+cos(2x) 2sin30
o
*cos(x)= 1+cos(2x) cosx= 1+cos
2
x−sin
2
x cosx= 1+cos
2
x−(1−cos
2
x) cosx= 2cos
2
x 2cos
2
x−cosx=0 cosx(2cosx−1)=0 cosx=0 to
π
x=
+kπ
2
2cosx−1=0
1
cosx=
2
π
cosx= cos
+2kπ
3
π
x= ±
+2kπ
3
27 sie 19:30
Saizou :
Jak na moje jest okej
27 sie 20:03
5-latek:
Witaj
Dobrze .
27 sie 20:27
Saizou :
Dzień dobry
27 sie 20:30
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick