ekstrema i monotoniczność
vbnm: Wyznaczyć ekstrema i przedziały monotoniczności funkcji
√x−x2
27 sie 16:42
Jerzy:
Ustal dziedzinę i policz pochodną.
27 sie 16:50
vbnm: D
f : x€<0;1>
| | −x | |
f'(x)= |
| dziedzina pochodnej: (0;1> |
| | √x−x2 | |
przyrównuje do zera licznik −x=0 −> x=0 ?
27 sie 16:56
Jerzy:
Zła pochodna.
27 sie 16:58
vbnm: nie mogę znaleźć błędu. Liczyłem w ten sposób.
| | 1 | | 1 | | −2x | | −x | |
f'(x)= |
| *(x−x2)'= |
| *(1−2x)= |
| = |
| |
| | 2√x−x2 | | 2√x−x2 | | 2√x−x2 | | √x−x2 | |
Pisząc to znalazłem błąd (chyba)
powinno być:?
| 1 | | 1−2x | |
| *(1−2x)= |
| |
| 2√x−x2 | | 2√x−x2 | |
27 sie 17:06
Jerzy:
Teraz dobrze.
27 sie 17:07
Jerzy:
Gdzie i jak pochodna zmienia znak ?
27 sie 17:08
vbnm: Czyli teraz przyrównuje funkcje do zera: Z racji tego ze mianownik nie może być zerem −> 1−2x=0
x=1/2
Moje miejsce podejrzane o ekstremum to x=1/2
Przedziały mono:
f'(x)>0 −> 1−2x=0 x<1/2 czyli dla x należącego od (0 ;1/2) funkcja jest rosnąca.
f'(x)<0 −> 1−2x=0 x>1/2 czyli dla x należącego od (1/2;1> funkcja jest malejąca.
czyli w punkcie x=1/2 mamy maksimum lokalne.
Czy można prosić o sprawdzenie?
27 sie 17:17
Jerzy:
Dobrze.
27 sie 17:19
vbnm: Wartość funkcji w ekstremum to √x−x−x2=√1/4=1/2
27 sie 17:19
vbnm: Dziękuje za pomoc
27 sie 17:20