Rownanie trygonmetryczne
5-latek: sinx+sin2x+sin3x+sin4x =0
(sinx+sin3x)+(sin2x+sin4x)=0
2sin(2x)cos(−x)+2sin(3x)*cos(−x)=0
2sin(2x)*cosx+2sin(3x)*cosx=0
2cosx(sin2x+sin3x)=0
cosx=0 to x= 90
o+k*180
o
sin(2x)+sin(3x)=0
z tego
x= π+2kπ
27 sie 16:12
Adamm: sin(2x)+sin(3x)=0 można było prościej
sin(2x)=−sin(3x)
sinus jest nieparzysty
sin(−x)=−sinx dla x∊ℛ
sin2x=sin(−3x)
itd.
27 sie 16:32
5-latek: czesc

Czyli
2x= −3x+2kπ lub 2x= (π−(−3x))+2kπ
5x=2kπ
| | 2kπ | |
x= |
| −x= π+2kπ to x= −π−2kπ (czy to jest rownowazne rozwiazaniu x=π+2kπ? |
| | 5 | |
bo tego nie wiem
27 sie 16:42
5-latek:
27 sie 16:50