proszę o rozwiazanie
Anna: Wyznacz wszystkie wartości parametru m , dla których równanie x2 − 3mx + 2m2 + 1 = 0
ma dwa różne rozwiązania takie,
że każde należy do przedziału (− ∞ ,3) .
Δ = 9m2 −8m2−4 > 0
m2 − 4 > 0 ⇒ m ∊ (− ∞ , −2) ∪ (2 ,+∞)
uwzględniając warunek zadania rozwiązaniem będzie
m ∊ (− ∞ , −2) ∪ (2 , 3)
czy to jest dobrze
27 sie 15:23
'Leszek: Pierwszy warunek dobrze , drugi zle !
27 sie 15:37
5-latek: Sa dwa rozne rozwiazania wie chyba powinno jeszce byc
x1*x2<0
27 sie 15:42
Jerzy:
Różne nie oznacza różnych znaków.
27 sie 15:46
Jerzy:
Drugi warunek : xw < 3
27 sie 15:48
Jerzy:
I jeszcze f(3) > 0
27 sie 15:49
'Leszek: Dwa rozne rozwiazania spelnia warunek Δ > 0 i Anna dobrze go rozwiazala , ale oba rozwiazania
x1 < 3 i x2< 3 , tego nie uwzgledniono !
27 sie 15:49
5-latek: No tak
27 sie 15:50
Anna: | | c | |
jeżeli rozwiążę x1*x2= |
| < 3 to |
| | a | |
x
1*x
2 = 2m
2 +1 < 3 ⇒ m ∊ ( −1, 1)
| | 3m | |
xw < 3 ⇒ |
| < 3 ⇒ m < 2 |
| | 2 | |
i nie wiem jakie będzie rozwiązanie
27 sie 16:26
Jerzy:
Podałem ci dwa warunki , które jeszcze muszą być spełnione.
27 sie 16:37
Anna: jeszcze nie obliczyłam
| | 5 | | 5 | |
f(3) = 9 −9m + 2m2 +1 > 0 ⇒m1 = 2 , m2 = |
| ⇒ m ∊ ( − ∞ , 2 ) ∪ ( |
| , + ∞) |
| | 2 | | 2 | |
czyli odpowiedź
| | 5 | |
m ∊ ( − ∞ , 2 ) ∪ ( |
| , 3) |
| | 2 | |
27 sie 17:05