okręgi
matma:
Do dwóch okręgów o promieniach 5 i 2 poprowadzono styczne zewnętrzną i wewnętrzną
Wiedząc,że stosunek długości odcinka stycznej zewnętrznej do długości odcinka
stycznej wewnętrznej jest równy 3:2
Wyznacz odległość między środkami okręgów
27 sie 13:12
Eta:

1/ rysunek ( a na nim poprowadź ze środków okręgów
odpowiednie odcinki równoległe do AB i do DC
2/ w trójkątach prostokątnych OSE i OSF
z tw. Pitagorasa
|OS|
2=49+4x
2 i |OS|
2=9x
2+9
porównując stronami otrzymasz : x
2=8
3/ |OS|= 9x
2+9 ⇒ .............
|OS|= 9 [j]
27 sie 13:40