matematykaszkolna.pl
indukcja IND: Wykazać, że dla każdego n prawdziwa jest nierówność Bernoulliego. (1 + a)n ≥ 1 + an, dla a > −1 1) Sprawdzam dla n=1 (biorę dowolną liczbę naturalną) (1 + a)1 ≥ 1 + a 2) założenie indukcyjne (podstawiam k pod n) (1 + a)k ≥ 1 + ak 3) teza indukcyjna (podstawiam k+1 pod n) (1 + a)k + 1 ≥ 1 + a(k + 1) 4) Wyliczam różnicę lewych stron tezy i założenia L = (1 + a)k + 1 − (1 + a)k = (1 + a)k(1 + a − 1) = a(1 + a)k 5) Wyliczam różnicę prawych stron tezy i założenia P = 1 + a(k + 1) − (1 + ak) = a 6) Podstawiam L ≥ P i sprawdzam czy to co uzyskam ma sens a(1 + a)k ≥ a Ostatecznie ma to sens, bo (1 + a)k jest zawsze dodatnie, więc wykazałem co miałem wykazać. Dobrze to rozumiem? emotka
27 sie 12:48
Adamm: nie rozumiesz
27 sie 14:33
'Leszek: Powinienes poprawic p.4) i 5) tak nie przeprawadza sie dowodu w p.4) musisz wykorzystac p.2) i 3) !
27 sie 14:40
IND: Możecie w takim razie napisać jak to powinno być od 4)? W książce mam tak napisane: (i tym się sugerowałem przy robieniu powyższej nierówności) Wykazać, że
 n3 n2 n n(n + 1)(2n + 1) 
12 + 22 + ... + n2 =

+

+

=

3 2 6 6 
 1 1 1 
Rozwiązanie. Sprawdzamy wzór dla n=1; mamy 12 =

+

+

, więc punkt 1
 3 2 6 
jest spełniony. Teraz zakładamy, że prawdziwe jest założenie indukcyjne
 k3 k2 k 
12 + 22 + ... + k2 =

+

+

3 2 6 
a twierdzimy, ze jest prawdziwa teza indukcyjna
 (k + 1)3 (k + 1)2 k + 1 
12 + 22 + ... + k2 + (k + 1)2 =

+

+

3 2 6 
Będzie to oczywiste, jeżeli wykażemy, że lewe i prawe strony tezy i założenia różnią się o tę samą liczbę. Lewe strony tezy i założenia różnią się oczywiście o (k + 1)2. Obliczamy
 (k + 1)3 (k + 1)2 k + 1 k3 
różnicę prawych stron; mamy

+

+

3 2 6 3 
 k2 k 1 1 1 

= k2 + k +

+ k +

+

= (k + 1)2 czyli te
 2 6 3 2 6 
różnice są rzeczywiście równe. A więc na podstawie indukcji zupełnej wykazaliśmy prawdziwość żądanego wzoru.
27 sie 16:37
'Leszek: W tym dowodzie to jeszcze jest dopuszczalna taka metoda bo jest to rownosc ( znak =) , ale poprzednio byla nierownosc ( znak ≥ ) ! W dobrych podrecznikach np.Krysicki , nalezy podstawiac , do tezy zalozenie i doprowadzic do zgodnosci !
27 sie 16:47
IND: Te zadanka mam właśnie w analizie matematycznej w zadaniach (cz 1) Krysickiego. Mógłbyś pokazać mi jak należy podstawić do tezy założenie i doprowadzić do zgodności?
27 sie 16:56
IND: To jak rozumiem − założenie indukcyjne powinienem traktować jako "zawsze prawdziwe" i je przekształcać tak długo, aż dojdę do formy, która potwierdzi tezę indukcyjną? Coś takiego zrobił Krysicki mnożąc obie strony założenia przez (1+a)
27 sie 16:59