indukcja
IND:
Wykazać, że dla każdego n prawdziwa jest nierówność Bernoulliego.
(1 + a)
n ≥ 1 + an, dla a > −1
1) Sprawdzam dla n=1 (biorę dowolną liczbę naturalną)
(1 + a)
1 ≥ 1 + a
2) założenie indukcyjne (podstawiam k pod n)
(1 + a)
k ≥ 1 + ak
3) teza indukcyjna (podstawiam k+1 pod n)
(1 + a)
k + 1 ≥ 1 + a(k + 1)
4) Wyliczam różnicę lewych stron tezy i założenia
L = (1 + a)
k + 1 − (1 + a)
k = (1 + a)
k(1 + a − 1) = a(1 + a)
k
5) Wyliczam różnicę prawych stron tezy i założenia
P = 1 + a(k + 1) − (1 + ak) = a
6) Podstawiam L ≥ P i sprawdzam czy to co uzyskam ma sens
a(1 + a)
k ≥ a
Ostatecznie ma to sens, bo (1 + a)
k jest zawsze dodatnie, więc wykazałem co miałem wykazać.
Dobrze to rozumiem?
27 sie 12:48
Adamm: nie rozumiesz
27 sie 14:33
'Leszek: Powinienes poprawic p.4) i 5) tak nie przeprawadza sie dowodu w p.4) musisz wykorzystac
p.2) i 3) !
27 sie 14:40
IND: Możecie w takim razie napisać jak to powinno być od 4)?
W książce mam tak napisane: (i tym się sugerowałem przy robieniu powyższej nierówności)
Wykazać, że
| | n3 | | n2 | | n | | n(n + 1)(2n + 1) | |
12 + 22 + ... + n2 = |
| + |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Rozwiązanie. Sprawdzamy wzór dla n=1; mamy 12 = |
| + |
| + |
| , więc punkt 1 |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
jest spełniony.
Teraz zakładamy, że prawdziwe jest założenie indukcyjne
| | k3 | | k2 | | k | |
12 + 22 + ... + k2 = |
| + |
| + |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
a twierdzimy, ze jest prawdziwa teza indukcyjna
| | (k + 1)3 | | (k + 1)2 | | k + 1 | |
12 + 22 + ... + k2 + (k + 1)2 = |
| + |
| + |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
Będzie to oczywiste, jeżeli wykażemy, że lewe i prawe strony tezy i założenia różnią się o tę
samą liczbę. Lewe strony tezy i założenia różnią się oczywiście o (k + 1)
2. Obliczamy
| | (k + 1)3 | | (k + 1)2 | | k + 1 | | k3 | |
różnicę prawych stron; mamy |
| + |
| + |
| − |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 3 | |
| | k2 | | k | | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| = k2 + k + |
| + k + |
| + |
| = (k + 1)2 czyli te |
| | 2 | | 6 | | 3 | | 2 | | 6 | |
różnice są rzeczywiście równe. A więc na podstawie indukcji zupełnej wykazaliśmy prawdziwość
żądanego wzoru.
27 sie 16:37
'Leszek: W tym dowodzie to jeszcze jest dopuszczalna taka metoda bo jest to
rownosc ( znak =) , ale poprzednio byla nierownosc ( znak ≥ ) !
W dobrych podrecznikach np.Krysicki , nalezy podstawiac , do tezy zalozenie i doprowadzic
do zgodnosci !
27 sie 16:47
IND:
Te zadanka mam właśnie w analizie matematycznej w zadaniach (cz 1) Krysickiego.
Mógłbyś pokazać mi jak należy podstawić do tezy założenie i doprowadzić do zgodności?
27 sie 16:56
IND: To jak rozumiem − założenie indukcyjne powinienem traktować jako "zawsze prawdziwe" i je
przekształcać tak długo, aż dojdę do formy, która potwierdzi tezę indukcyjną?
Coś takiego zrobił Krysicki mnożąc obie strony założenia przez (1+a)
27 sie 16:59