Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
| | x | | x | |
cos( |
| −45o)= 3cos( |
| −90o) |
| | 2 | | 2 | |
Co tutaj mozna zrobic?
wiem ze np cos(45
o−α)= sin(45
o+α)
ale tutaj mam odwrotnie
27 sie 00:38
Adamm: y=x/2−45
o
cosy=3cos(y−45
o)
| | √2 | |
cos(y−45o)= |
| (cosy+siny) |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
(1− |
| )cosy= |
| siny \\ musi być cosy≠0 |
| | 2 | | 2 | |
tgy=
√2−1
teraz nie za bardzo wiem, jakiego kąta tanges to
√2−1, ale mój kalkulator pokazuje 22,5
o
27 sie 00:53
Adamm: zapomniałem o tej trójce
cosy=3cos(y−45
o)
√2/3−1=tgy
27 sie 00:56
5-latek: Odpowiedz jest taka
x= 360o*k+34o16'
Wyjasnisz mi dlaczego jest
cos(x/2)−45o)= cos(45o−x/2) ?
Twoje rozwiazanie oczywiscie przeanalizuje .
27 sie 01:00
Adamm: bo cosinus jest parzysty
27 sie 01:02
Adamm: cosx=cos(−x) dla x∊ℛ
27 sie 01:07
5-latek: Teraz zalapalem . dzieki .
27 sie 01:08
Adamm: dobranoc
27 sie 01:10
5-latek: Dobranoc
27 sie 01:10
Mila:
| | x | | x | | x | |
cos |
| *cos45+sin |
| cos45=3sin |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| √2 | | x | | x | | √2 | |
| cos |
| =3sin |
| − |
| sinx /*2 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x≈34,8
o+2kπ
27 sie 17:51