matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z
zad:
Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego (a
n
) jeżeli a
1
=3 oraz a
3
=5a
2
. Można to tak: a
n
=a
1
*q
n−1
a
3
=3*q
3−1
=3q
2
a
2
=3*q
2−1
=3q a
3
=5a
2
3q
2
=5*3q 3q
2
=15q | /3 q
2
=5q q
2
−5q=0 q(q−5)=0 q=0 v q=5 q≠0 a
n
=a
1
*5
n−1
Coś takiego może być
26 sie 22:45
Adamm:
tak
26 sie 22:48