Permutacje
Igor: Rodzina składa się z siedmiorga osób: dziadków, rodziców i trojga dzieci. Na ile sposobów można
ustawić te osoby do zdjęcia tak,
aby dorośli byli w jednym rzędzie, a dzieci w drugim.
No to dorośli mają 4*3*2*1=24 ustawienia
Dzieci mają 3! = 6 ustawień.
Jak to teraz połączyć?
26 sie 22:08
Adamm: pomnożyć
26 sie 22:11
Adamm: no i nie zapominajmy o tym, że mamy 2 rzędy, i cały wynik trzeba przemnożyć przez 2
26 sie 22:13
Igor: A mam t akie zadanie,
Ile kodów mających na początku litery, a potem cyfry można utworzyć z wszystkich:
a) liter: B,O,R i cyfr 2,3,5,7
Tutaj wynik 144, a tam 288?
26 sie 22:17
Adamm: tak
to praktycznie takie samo zadanie, tylko tutaj "rząd" jest już wyznaczony
26 sie 22:18
Igor: A kurdę, za mało bystry jestem

.
26 sie 22:22
Igor: I jeszcze parę pytań.
Dziesięcioosobowa grupa uczniów, w której jest piątka dziewcząt, kupiła dziesięć biletów do
kina,
mających kolejne numery w jednym rzędzie. Ile jest możliwości zajęcia miejsc przez tę grupę,
jężeli:
B) Dziewczęta będą siedziały obok siebie, a chłopcy, dowolnie
d) Uczniowie zajmą miejsca tak, że chłopiec i dziewczyna będą siedzieć na przemian
26 sie 23:31
Adamm: b) dziewczyny mogą usiąść dokładnie na 5! sposobów
dalej wybieramy miejsca spośród dziewczyn (jako całą grupę), i chłopców (każdy z osobna)
mam więc na to 6! sposobów
czyli odp. na 6!*5! sposobów
d) albo możemy zacząć od dziewczyny, albo od chłopca
więc tutaj już mamy 2 sposoby
dalej, dziewczyny możemy uporządkować na 5! sposobów, i na tyle samo chłopców
więc odp. to 2*5!*5!~sposobów
26 sie 23:37
Igor: Oki, kumam, dzięki!
A z cyfr 1,2,3,4,5 tworzymy liczby pięciocryfrowe, w których każda z liczb występuje tylko raz
c) Ile jest liczb nie większych od 51234?
2.Podaj ile zer ma liczba 50! ?
27 sie 00:02
5-latek: zadanie nr 2
[50/5]= 10
[10/5]= 2
10+2=12 zer
27 sie 00:10
Adamm: c) jeśli pierwsza cyfra to 1, 2, 3, 4, to ta liczba jest mniejsza od 51234
a jeśli pierwsza cyfra to 5, to najmniejsza taka liczba to 51234
więc takich liczb jest 4*4*3*2+1
bo wybieramy na początku 1, 2, 3, 4
na drugą możemy wybrać 5 lub jedną z tych których nie wybraliśmy wcześniej, i tak dalej
2. wśród liczb od 1 do 50 mamy 10 liczb podzielnych przez 5, 2 liczby podzielne przez 25, oraz
0 liczb
podzielnych przez 125
czyli 50! dzieli się przez 512 ale nie przez 513
skoro dzieli się przez 512, to również przez 212, bo potęg dwójek wśród liczb od 1 do 50
jest więcej niż potęg piątek
zatem dzieli się przez 1012, ale nie przez 1013
zatem odpowiedź to 12 zer
27 sie 00:15
Igor: Ile istnieje permutacji Zbioru {1,2,3,4,....,9}, w których liczby 8 i 9.
a)występują obok siebie
2*2*7*6*5*4*3*2*1 = 20160, i czemu do prawidłowego wyniku trzeba pomnożyć razy 4?
b)obok siebie w kolejności wzrastania
1*1*7*6*5*4*3*2*1= i tutaj też wychodzi 4 razy za mało.
1.57
Na ile sposobów można ustawić na półce dziesiec różnych ksiązek tak aby
b) książki czterotomowego stały o bok siebie
c) trzy podręczniki od historii, trzy zbiory z zadań matematyki oraz cztery lektury stały obok
siebie
27 sie 00:16
Adamm: "bo potęg dwójek wśród liczb od 1 do 50 jest więcej niż potęg piątek"
źle się wyraziłem
liczb podzielnych przez potęgi dwójek jest więcej niż liczb podzielnych przez potęgi piątek
jak masz pytania to pytaj, trudno było wytłumaczyć zadanie 2
27 sie 00:18
Adamm: 2*8!
2 bo kolejność 8 i 9
8! bo mieszamy liczby 1, 2, ..., 7 oraz parę liczb (8, 9)
27 sie 00:22
Adamm: b) mamy jedną kolejność 9, 8 (bo są w kolejności wzrastania)
i mieszamy parę (9, 8) oraz resztę tak jak wcześniej
czyli 8! sposobów
1. 57
b) mamy 4 książki (a, b, c, d) w jednym tomie, i je możemy ustawić na 4! sposobów
dalej ustawiamy resztę 6 książek i czwórkę (a, b, c, d), na to mamy 7! sposobów
więc odp. to 4!*7! sposobów
c) podobnie jak wyżej, tyle że mamy dwie trójki i jedną czwórkę
odp. 3!*3!*4!*3!
27 sie 00:28
Igor: Oki dzięki!
27 sie 09:44