Geometria
5-latek: Podstawa trojkata rowna sie 75cm , a pozostale boki 65cm i 70cm
Wysokosc podzielono w stosunku 2 : 3 liczac od wierzcholka i przez punkt podzialu poprowadzono
prosta rownolegla do podstawy
Znalezc pole utworzonrego trapezu
26 sie 21:57
Mila:
Jaki masz pomysł?
26 sie 22:01
5-latek: Odpowiedz
P=1764cm2
To chyba nalezaloby z Herona policzyc Pole tego trojkata
majc pole policzymy wysokosc trojkata opuszczona na podsatwe
Nie ma dalej pomyslu
26 sie 22:04
5-latek:

Pewnie trzeba wykorzystac podobienstwo trojkatow
Nie umiem tego dobrze ale sprobuje
Wilicze CD
Co mi to da ? Nie wiem
26 sie 22:13
Blee:
I fajnie. To jak juz masz to pozniej znasz proporcje w jakich zostala podzielona wysokosc a
wiec:
1) znasz wysokosc trapezu
2) z tw. Talesa mozesz wyliczyc dlugosc krotszej podstawy trapezu (masz dluzsza podstawe,
wysokosc trojkata oraz wyliczas z proporcji potrzebny Ci fragment wysokosci
26 sie 22:16
Blee:
No dobrze (to jest tw. Talesa) ale nie CB i CD tylko AB i FD podstaw do tego wzoru
26 sie 22:17
Mila:
1) P= P
ΔABC oblicz
| | 2 | |
2)ΔFDC∼ΔABC w skali k= |
| |
| | 5 | |
3)P'=P
ΔFDC
4)P
ABDF=P−P'
26 sie 22:17
Blee:
Od razu widac ze FD stanowi 40% AB ... a wiec ma dlugosc 30cm. Teraz tylko wyznacz wysokosc
tego trapezu
26 sie 22:18
Mila:
1) P=2100
| | P' | | 4 | |
2) |
| = |
| stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa. |
| | 2100 | | 25 | |
P'=336
3)P
ABDF=2100−336=1764
26 sie 22:33
5-latek: Dobrze

Ptr=
√p(p−a)(p−b)(p−c) =
√105*40*35*30= 2100cm
2
P= 05*75*h
5x= 56
| | 56 | |
3x= |
| *3=33,6=GE (wysokosc trapezu Skoncze teraz pomysl Mili |
| | 5 | |
Stosunek pol jest rowny kwadratowi skali podobienstwa
P'= 336
P
trapezu= 2100−336= 1764 cm
2
===============================
Albo
CE= Cg−GE= 56−33,6= 22,4 cm
| | 75+30 | |
P= |
| *33,6= 1764cm2 |
| | 2 | |
Ajtek wyszlo tak samo
26 sie 22:55
5-latek: Milu
Zapytam Cie
czy masz moze te cz 2 tego zbioru o ktorym CI pisalem ?
26 sie 23:07
Mila:
Mam gdzieś w piwnicy.
27 sie 16:53
5-latek: To prosba o ile to nie bedzie dla Ciebie duzym klopotem abys przy okazji poszukala
Wlasnie korzystam z niego i z Antonowa .
27 sie 17:02
Mila:
Jutro poszukam, o ile mąż nie zakopał gdzieś głęboko.
27 sie 17:12
5-latek: Dobrze
27 sie 17:24