Równanie różniczkowe
Cygan: Równanie różniczkowe Bernoullego
y=z
−12
y
−1=z
12
| | 1 | | 1 | |
− |
| z−32*z'+ |
| ctgx*z−12=sin2x*z12 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | dz | | 1 | |
− |
| z−32* |
| + |
| ctgx*z−12=0 |
| | 2 | | dx | | 2 | |
ln|z|=ln|sinx|+C
z=sinx*C(x)
z'=cosxC(x)+C'(x)sinx
| | 1 | | 1 | |
− |
| (sinxC(x))−32*(cosxC(x)+C'(x)sinx)+ |
| ctgx*(sinxC(x)−12 |
| | 2 | | 2 | |
=sin
2x*(sinxC(x))
12
26 sie 20:59
Cygan: Mam problem z poskracaniem wyrażeń z C(x) w ostatnim równaniu
26 sie 20:59
Mariusz:
Pomnóż równanie przez 2y i podstaw u=y2
Czynnik całkujący jest postaci
μ(x,y)=φ(x)ψ(y)
26 sie 23:18
Mariusz:
Próbowałeś podstawienia y=u(x)v(x) ?
26 sie 23:23