Kombinatoryka
matilc: Czy znacie jakiś prosty sposób na ogarniecie prawdopodobieństwa i kombinatoryki ? Mnóstwo ludzi
tego nie ogarnia , co ciekawe zadania typu obliczu prawdopodobieństwo wylosowania jakiegoś
koloru kuli potrafię zrobić bez większego problemu , natomiast , jeżeli pojawiają się jakieś
gorsze zadania (głównie z kombinatoryki ) to jestem noga totalna , choć ogólnie z matematyki
(poz. Rozszerzony) jestem całkiem niezły, wiem, że jednym ze "sposobów " to robienie dużej
ilosci zadań , ale ile można robić zadania , jeżeli ciągle nie ma się na nie pomysłu , pomijam
fakt, że nawet nauczyciele maja z tym konkretnym działem problemy, to co ma poradzić na to
uczeń , HELP, nauczenie się kombinaryki to jedno z moich pomaturalnych ambicji , czy ktoś jest
w stanie pomóc, albo podpowiedziec jakieś tajniki radzenia sobie z takimi zadaniami ?
26 sie 20:58
Mila:
No cóż nie będziemy tu pisać całej teorii. Wpisuj zadania, będziemy rozwiązywać, tłumaczyć.
Potrzebne to dla studiów?
26 sie 21:49
26 sie 21:50
Blee:
Prawdopodoboenstwo to jest niestety taki dzial w ktorym najwieksza role odgrywa intuicja (dla
mnie to dobrze, dla.wiekszosci to niestety problem).
Oczywiscie, robiac setki (tak ... setki) zadan bedziesz w stanie wyuczyc sie pewnych schematow
jednak w odroznieniu od chociazby pochodnych, w prawdopodobienstwie bez intuicji i tak ciezko
bedzie rozwiazac jakies zadanie.
Tak ja Mila napisala −−− wypisuj zadania ktore sprawiaja Ci problem, pomozemy Ci je rozwiazac
piszac jednoczesniej w jaki sposob 'kombinujemy'. W ten sposob moze uda sie wycwiczyc Twoja
intuicje
26 sie 22:11
matilc: Milu, na studiach z tego co wiem będę miał prawdopodobienstwo, całki, itd.
Blee, intuicja czasem jest zawodna , no ale okej, będę robił zadania od tych łatwych po te
trudniejsze , bo przygotowując się do matury trochę "olałem" ten dział , jak coś to się do Was
zglosze, już nie raz tutaj o coś pytalem , albo sam miałem okazje pomoc
27 sie 09:02
Mila:
27 sie 16:04