rownanie trygonom
5-latek: mam teraz takie rownania ktorych nie potrafie ruszyc
Np takie
| | π | | π | |
3sin( |
| +2x)= 4sin( |
| −2x} |
| | 3 | | 6 | |
gdyby byla po jednej i po drugiej stronie ta sama liczba (3 lub 4) to OK bo bym mial sinx=
siny
26 sie 20:53
Mila:
Liczę, odpowiedź masz?
26 sie 21:12
5-latek: tak mam
x= 90o*k−3o,26'
Wskazowka
Zastapic sin(π/6−2x) przez cosinus kąta dopelniajacego
Milu zbior to cz 2 Zbior zadan maturalnych i ezgaminacyjnych Kartasinski Okolowicz (jesli
masz
26 sie 21:23
Adamm: sin(π/6−2x)=sin(π/2−(π/3+2x))=cos(π/3+2x)
według wskazówki
26 sie 21:28
5-latek: Juz
Milu chyba wiem po co ta wskazowka
sin(π/6)−2x)= cos(π/2−U{π/6+2x)= cos(π/3+2x)
teraz sin(π/3+2x)−cos(π/3+2x)=0
Podziele przez cos(π/3+2x)
tg(π/3+2x)−1=0
tg(π/3+2x=1
tg(π/3+2x)= tgπ/4
2x= −U{π/12}+kπ
26 sie 21:37
5-latek: Spiep...m zapomnialem o 3 i 4

(
26 sie 21:39
Mila:
| | π | | π | | π | | π | |
sin( |
| +2x)=cos( |
| − |
| −2x)=cos( |
| −2x) |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 6 | |
| | π | | π | |
3cos( |
| −2x)=4sin( |
| −2x) |
| | 6 | | 6 | |
26 sie 21:44
5-latek: OK

dziekuje
Milu i
Adamm
26 sie 21:52