Całka przez części
JohnnyB: ∫(xcosx)/sin3x
Polecenie jest by rozwiązać przez części. Przekształcałem na ctg ale dalej wychodzą jakieś
cuda.
26 sie 20:09
Mila:
| | cosx | | cosx | | 1 | |
[u=x, du=dx, dv= |
| , v=∫ |
| dx, sinx=t, cosxdx=dt, v=∫ |
| dt] |
| | sin3x | | sin3x | | t3 | |
..=
licz dalej sam.
26 sie 20:26
JohnnyB: A to przypadkiem nie jest przez podstawienie?
26 sie 20:34
Mila:
Przez części i przez podstawienie.
26 sie 20:37
JohnnyB: A nie jest możliwe tylko przez części ?
26 sie 20:40
Mila:
Dlaczego chcesz tylko przez części. Masz tam prostą całkę.
26 sie 21:51
jc:
(ctg x)' = −1 − ctg
2x = − 1/sin
2x
| | 1 | | x | |
całka = − ∫ x ctg x (ctg x)' dx = − |
| ∫ x (ctg2x)' dx = − |
| ctg2x + ∫ ctg2x dx |
| | 2 | | 2 | |
| | x | | x | |
= − |
| ctg2x + ∫ [ (1+ctg2x) − 1] dx = − |
| ctg2x − ctg x − x |
| | 2 | | 2 | |
26 sie 22:13