rownanie tryg
5-latek: Rozwiazac rownanie
2cos(2x)+2cos(4x)+3sin2(2x)=1
Moze sprobuje tak
2[(cos(2x)+cos(4x)]+3sin2x =1
2*2cos(3x)*cos(−x)+3sin2(2x)=1
Dostaje 4cos(3x)*cosx+3sin2(2x)=1
cos(3x)= (4cos3x−3cosx)
wiec (16cos3x−12cosx)*cosx+3sin2(2x)=1
16cos4x−12cos2x+6sinxcosx=1
I tutaj zonk
26 sie 19:16
kochanus_niepospolitus:
cos(4x) = 2cos2(2x) − 1
sin2(2x) = 1 − cos2(2x)
t = cos(2x) ; t ∊<−1;1>
i masz:
2t + (4t − 2) + (3 − 3t2) = 1
26 sie 19:19
kochanus_niepospolitus:
oczywiście:
2t + (4t
2 − 2) + (3 − 3t
2) = 1
26 sie 19:20
5-latek: ALe mam do tego pytanie
Skoro cos2x= cos2x−sin2x to jak rozpisac cos(4x) ?
czy tak
cos(4x)= cos(2*2x)= 2(cos2x−sin2x) ?
czy moze
cos(2x+2x) i skorzystac ze wzoru cos(α+β)?
26 sie 19:21
kochanus_niepospolitus:
t2 + 2t = 0
t(t+2) = 0
t=0 −> cos(2x) = 0 −> 2x = .... −> x = ....
26 sie 19:22
kochanus_niepospolitus:
5−latek:
pomocnicze podstawienie:
niech y = 2x
cos(4x) = cos(2y) = 2cos
2y − 1 = 2cos
2(2x) − 1
26 sie 19:23
5-latek: Jesli bys mogl to prosilbym Cie zebys rozpisal dokladnie to cos(4x)= 2cos2(2x)−1
Jak doszsdles do tego ?
sin2(2x)= 1−cos2(2x) to z jedynki tryg .(to rozumiem
26 sie 19:24
kochanus_niepospolitus:
cos(4x) = cos(2*(2x)) = cos2(2x) − sin2(2x) = // z jedynki trygonometrycznej // =
= cos2(2x) − (1 − cos2(2x)) = 2cos2(2x) − 1
ogólny wzór na:
cos(2α) = cos2α − sin2α = 2cos2α − 1 = 1 − sin2α
te przekształcenia wynikają z zastosowania jedynki trygonometrycznej: sin2α+cos2α = 1
26 sie 19:27
5-latek: Wiesz ja to rozwiazuje tutaj i patrze sobie tez na wzory ale niektorych nie lapie
to cos(4x)= cos(2y)= cos2y−sin2y= cos2y−(1−cos2y)= cos2y−1+cos2y= 2cos2y−1 = 2cos(2x)−1
Teraz lapie
Lub moge sobie takze zamienic na sinusa .
26 sie 19:35
kochanus_niepospolitus:
dokładnie.
Musisz nauczyć się 'żonglowania' jedynką trygonometryczną, bo niemalże w każdym zadaniu się z
niej (w tej czy innej formie) używa
26 sie 19:54
5-latek: czyli bede mial
2cos(2x)+2(2cos
2(2)−1)+3(1−cos
2(2x))−1=0
2cos(2x)+4cos
2(2x)−2+3−3cos
2(2x)−1=0
cos
2(2x)+2cos(2x)=0
cos(2x)[cos(2x)+2]=0
cos (2x)=0 lub cos(2x)=−2 (to rozwiazanie odpada
| | π | | π | |
2x= |
| +kπ lub 2x= − |
| +kπ |
| | 2 | | 2 | |
26 sie 20:01
5-latek: Dziekuje CI za pomoc
26 sie 20:02
Blee:
5−latek ... pi/2 + k*pi zawiera w sobie takze −pi/2 + k*pi
26 sie 22:07