matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie tryg.
5-latek:
Rozwiaz rownanie tg2x= 3tgx Dla cosx≠0
2tgx
= 3tgx
1−tg
2
x
3tgx−3tg
3
x= 2tgx −3tg
3
x+tgx=0 3tg
3
x−tgx=0 tgx(3tg
2
x−1)=0 tgx=0 to x= 0+kπ lub 3tg
2
x=1
1
tg
2
x=
3
√
3
tgx=
3
π
tgx= tg
6
π
x=
+kπ
6
√
3
tgx= −
3
π
tgx= −tg
6
π
tx= −
+kπ
6
26 sie 17:21
kochanus_niepospolitus:
ok
26 sie 18:13
5-latek:
To fajnie .
26 sie 18:56