wyznaczyc pochodna 2017 rzedu
Majestro: Wyznaczyć pochodną 2017 rzędu funkcji
f(x)=exsin(x√3)
Zacząłem standardowo, zaczęło się mieszać i kombinować, próbuję teraz dalej w zeszycie i
jednocześnie proszę o pomoc bo może coś oczywistego mi umyka.
26 sie 17:19
kochanus_niepospolitus:
f' = exsin(x√3) + ex√3cos(x√3)
f'' = exsin(x√3) + 2ex√3cos(x√3) − ex*3*sin(x√3) =
= −2exsin(x√3) + 2ex√3cos(x√3)
f''' = −2exsin(x√3) − 2*ex*3*sin(x√3) = −8exsin(x√3) = −8*f(x)
f(IV) = −8*(f')
f(V) = −8*(f'')
f(VI) = −8*(f''') = (−8)2*(f(x))
.... i tak dalej ...
I teraz:
2017 = 672*3 + 1
więc:
f(2017) = (−8)672*(f') = ....
26 sie 18:11