Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
| | 2 | |
cosx+cos(x+π/3)+cos(x+ |
| π)=0 |
| | 3 | |
zrobie tak
| | 1 | | 2 | |
cosx+cos( |
| π+x)= −cos(x+ |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
| | 2x+π/3 | | x−(x+π/3) | | 2 | |
2sin( |
| *sin |
| =−c0s(x+ |
| π) |
| | 2 | | 2 | | 3 | |
| | π | | 2 | |
2sin(x+ |
| )*sin(−π/6)= −cos(x+ |
| π |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | 2 | |
−sin(x+ |
| )= −cos(x+ |
| π) |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | 2 | |
sin(x+ |
| )= cos(x+ |
| π) |
| | 6 | | 3 | |
| | π | | π | | 2 | |
cos( |
| −(x+ |
| )= cos(x+ |
| π) |
| | 2 | | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 2 | |
cos( |
| π−x)= cos(x+ |
| π) |
| | 3 | | 3 | |
Ten ostani zapis jest dobry?
26 sie 15:09
kochanus_niepospolitus:
błąd w zapisie w trzeciej linijce od końca
cos x = cos y ⇔ x = y + 2kπ ∨ x = −y + 2kπ
i wtedy to co na koniec zapisałeś jest prawidłowym rozumowaniem i każdy wie skąd to wyszło
26 sie 15:18
kochanus_niepospolitus:
po prostu od razu po 'opuszczeniu' funkcji trygonometrycznej cosinusa musisz wpisać oba
przypadki, a nie dopiero na końcu
26 sie 15:18
Jerzy:
Oj...
małolat,wczoraj pokazałem Ci schemat
26 sie 15:21
5-latek: Witaj
kochanus−niepospolitus 
dzieki
Tak
Jerzy , tylko ta moja szwankujaca pamiec nawet do kasy
26 sie 15:30