Jak sprowadzić granicę do wzoru Hospitala?
Cygan: limx−>∞ (x+5)*e6xx+5 − xe6 = ∞−∞
Mam problem ze sprowadzeniem tego do granicy Hospitala.
Może ktoś pomóc?
26 sie 15:05
Jerzy:
Zauważ,że pierwszy wykładnik zmierza do 6.
26 sie 15:12
Jerzy:
Liczysz tą granicę bez reguły H.
26 sie 15:16
Jerzy:
= lim e6(x + 5 −x) = ...?
26 sie 15:25
kochanus_niepospolitus:
Jerzy ... broń boże
26 sie 15:26
Adamm: rozwiązywałem już tą granicę z 2 razy
poszukaj
26 sie 15:28
Jerzy:
A dlaczego nie ?
26 sie 15:28
Adamm: liczyłem, nie ważne
26 sie 15:28
kochanus_niepospolitus:
lim (x+5)e
6x/(x+5) − xe
6 = lim x(e
6x/(x+5) − e
6) + 5e
6x/(x+5) =
= lim a + lim b /// UWAGA

Zakładam, że obie granice są skończone

///
lim b = lim 5e
6x/(x+5) = 5e
6
| | e6x/(x+5) − e6 | |
lim a = x(e6x/(x+5) − e6) = lim |
| = [0/0] więc H = |
| | 1/x | |
| | | | 6(x+5) − 6x | | e6x/(x+5)* |
| | | | (x+5)2 | |
| |
= lim |
| = |
| | −1/x2 | |
| | 6x3 − 6x2(x+5) | |
= lim e6x/(x+5)* |
| = |
| | (x+5)2 | |
| | −30x2 | |
= lim e6x/(x+5)* |
| = −30e6 |
| | (x+5)2 | |
lim a + lim b = −25e
6
26 sie 15:36
Adamm: i
Jerzy dostał odpowiedź : "dlaczego nie?"
26 sie 15:38
Cygan: Świetnie rozpisane, wielkie dzięki.
26 sie 15:52