f(a+h)−f(a) | ||
wg wzoru standardowego f'(a)= lim | gdzie h dazy do 0 | |
h |
3√x2−4 | t2−4 | |||
f'(8)=limx→8 | =limt→2 | = | ||
x−8 | t3−8 |
t+2 | 1 | |||
=limt→2 | = | |||
t2+2t+4 | 3 |
3√(8+h)2 − 3√82 | ||
f'(8) = limh−>0 | = | |
h |
(8+h)2 − 82 | ||
= lim | = | |
h( 3√(8+h)4 + 3√(8*(8+h))2 + 16) |
16h + h2 | ||
= lim | = | |
h( 3√(8+h)4 + 3√(8*(8+h))2 + 16) |
16 + h | ||
= lim | = | |
3√(8+h)4 + 3√(8*(8+h))2 + 16) |
16 | 16 | 1 | ||||
= | = | = | ||||
3√84 + 3√82*82 + 16 | 3*16 | 3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |