Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
sinx*sin(3x)= 0,5
cos(−2x)−cos(4x)=1
cos(2x)−cos(4x)=1
2sin(3x)*sinx=1
2(3sinx−4sin
3x)*sinx= 1
6sin
2x−8sin
4x−1=0
8sin
4x−6sin
2x+1=0
sin
2x=k
Δ=4
sinx= sin(30
o)
x= 30
o+n*360
o
lub
x= 180
o−30
o+n*360
o
x= 150
o+n*360
o
sinx= (−0,5)
sinx= sin(−30
o)
x= −30
o+n*360
o
lub
x= 180
0−(−30
o)+n*360
o
x= 210
o+n*360
o
sinx= sin45
o
x= 45
o+m*360
o
lub
x= 180
o−45
o+m*360
o
x= 135
o+m*360
o
sinx= sin(−45
o)= −sin(45
o)
x= −45
o+m*360
o
lub x= 180
o−(−45
o)+m*360
o
x= 225
o+m*360
o
26 sie 11:32
5-latek: A to jest dobrze ?
26 sie 12:22
Adamm: nie wiem czy jest dobrze, ale można było łatwiej
sinx*sin3x=0,5
2sinx*sin3x=1
cos2x−cos4x=1
cos2x−(2cos22x−1)=1
2cos2x−cos2x=0
cos2x=0 lub cos2x=1/2
2x=π/2+kπ lub 2x=π/3+2kπ lub 2x=−π/3+2kπ
x=π/4+kπ/2 lub x=π/6+kπ lub x=−π/6+kπ
26 sie 13:50
5-latek: czesc

Zaraz to przeanalizuje
26 sie 14:33