b.:
Z podanego warunku mamy
f(-2) = 0, f(-1) = 1, f(0) = 4, f(1) = 9, f(2) = 16, f(3) = 25
(po prostu wstawiamy podane x).
Wobec tego wartości f(-5), f(-4), f(-3) muszą być ze zbioru {-30,..., 0 },
a wartości f(4), f(5) - ze zbioru {25,26,...,30}, no i musi być f(-5)≤f(-4)≤f(-3) oraz f(4)≤f(5).
Teraz wystarczy policzyć, ile jest funkcji niemalejących f
1:{-5,-4,-3} -> {-30,-29,...,0} (powiedzmy, n
1), i ile jest funkcji niemalejących f
1:{4,5} -> {25,26,...,30} (powiedzmy, n
2).
Policzmy to n
2. Wybieramy 2 różne liczby ze zbioru {25,26,...,30} (to daje 6 po 2, czyli 15 sposobów) i bierzemy f(4) = mniesza z wybranych dwóch, f(5) = większa z wybranych dwóch; lub wybieramy jedną liczbę z tego zbioru (6 po 1, czyli 6 sposobów), i bierzemy za f(4) i f(5) tę wybraną wartość.
Czyli n
2=15+6=21.
Wynik to będzie n
1*n
2, czyli n
1*21. Sprawdźmy, które z odpowiedzi dzielą się przez 21: tylko 114576, i to jest odpowiedź (o ile wśród dostępnych jest ta poprawna

).