rownanie trygonometryczne
5-latek: jak zaczac rozwiazywac to rownanie ?
gdzie α jest danym kątem .
26 sie 10:09
Jerzy:
Witaj

cos(90 − x) = sinx
26 sie 11:16
Jerzy:
Tak jest nawias z lewej strony ?
26 sie 11:18
5-latek: Witaj
Jerzy 
Tak wlasnie jest nawias po lewej .
Nie ma zadnej do tego erraty .
26 sie 11:34
5-latek: napiszse odpowiedzi do zadania
x1= 60o*k
x2= 180o*(4k−1)−4α
x3= 180o(4k+3)−4α
26 sie 11:37
Jerzy:
Zauważ,że ten nawias nie ma uzasadnienia.
26 sie 11:55
Jerzy:
x = 180
L = 1 − a
P = −cosa
a =0
L = 1
P = −1
26 sie 12:13
5-latek: Zaczalem liczyc przy takim zapisie
sin(0,5x−α)= cos(x+α)
sin(0,5x−α)= sin[(90
o−(x+α)]
0,5x−α= 90
o−x−α+k*360
o
1,5x= 90
o+k*360
o
x= 60
o+k*240
o
Drugie rozwiaznie wedlug mnie to
0,5x−α= 180
o−[90
−x−α]+m*360
o
05x−x= 90
o+2α+m*360
o
x= −180
0−4α−2m*360
o
tak mi wyszlo
26 sie 12:20
5-latek: A tutaj ?
26 sie 14:35