mikroekonomia
mikroekonomia: Monopolista może sprzedawać swój towar − który produkuje po koszcie krańcowym MC = 20 = const
dwóm rodzajom nabywców
Pierwsi mają funkcję popytu: Q1 = 100 − P1, zaś drudzy Q2 = 140 − P2
Jaki jest maksymalny zysk monopolisty?
Należy rozpatrzyć dwa przypadki: (a) kiedy może stosować zróżnicowanie cen trzeciego stopnia;
oraz (b) kiedy nie jest w stanie różnicować cen.
Podpunkt a umiem rozwiązać, ale mam problem z podpunktem b.
Czy mógłby ktoś mi łopatologicznie wytłumaczyć ten podpunkt, wraz z obliczeniami, żebym
dokładnie widziała, jak zadanie powinno być zrobione?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
25 sie 17:11
kochanus_niepospolitus:
P1 i P2 oznacza cenę po której sprzedaje
25 sie 19:34
kochanus_niepospolitus:
f(x) = x(100 − x) + x(140 − x)
f(x) = x(240 − 2x)
jak łatwo zauważyć, wierzchołek leży 'na prawo' od x=20
stąd maksimum będzie dla x=20
f(20) = 4000
25 sie 19:38