rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
tg(x−3π)−ctg(x−π)=0
Tutaj nie wiem jak zrobic
25 sie 10:21
Jerzy:
Analizuj: tgx = ctgy
25 sie 10:29
Jerzy:
A jak byś robił: sinx − cosx = 0 ?
25 sie 10:31
5-latek: Niestety nie potrafie tego .
Wiec jesli mozesz to pomoz tutaj
25 sie 10:32
Jerzy:
tgα = tg(90 − α)
25 sie 10:33
25 sie 10:34
Jerzy:
sinx = sin(90 − x)
25 sie 10:35
Jerzy:
Teraz masz wg schematu, który Ci podałem:
x = 90 − x + 2kπ lub x = 180 − (90 − x) + 2kπ
25 sie 10:37
Jerzy:
Oczywiście 10:34 masz źle
25 sie 10:41
5-latek: czyli bedzie tak
Teraz przenosimy x na lewo a 3π na prawo ?
To bedzie
2x= 4,5π+kπ
Dobrze ?
25 sie 10:42
Jerzy:
Nawet nie tyle źle , ile niepełne rozwiazanie.
25 sie 10:42
Jerzy:
Dobrze ....ale mozna prościej ( ładniej

)
zauważ,że: kπ + 3π mozemy zapisać nadal jako kπ
| | 3 | | 3 | | π | |
2x = |
| π + kπ ⇔ x = |
| π + k |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
25 sie 10:48
5-latek: no tak bo przyjalem ze sinx= cosinux dla kąta 45o
A to za malo .
A rozwiaznie z 10 : 42 ?
25 sie 10:49
Jerzy:
| | 3 | |
Tam oczywiście w pierwszej linijce ma być 2x = |
| π + kπ + 3π |
| | 2 | |
25 sie 10:50
5-latek: No tak okresowosc tangensa .
25 sie 10:51
5-latek: Na dzisiaj juz wystarczy tego
Juz i tak duzo wiadomosci zdobylem
dzieki za pomoc
25 sie 10:53