Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiaz rownanie
cos(270
o+5x)+sin(3x+90
o)+sin(360
0−x)=0
sin5x+cos3x−sinx=0
sin(5x)−sinx= −cos(3x)
2sin2x*cos(3x)= −cos(3x)
Czyli niepotrzebie przenosilem cos(3x) na lewo
wiec
2sin(2x)*cos(3x)+cos(3x)=0
cos(3x)(2sin(2x)+1)=0
cos(3x)=0 lub 2sin(2x)+1=0
cos(3x)=0
cos(3x)= cos(π/2+2kπ)
Drugie rownanie
2sin(2x)=−1
TEraz jak to prawidlowo zapisac ze sinα= sinβ?
Potem juz x wylicze bo sinus jest ujemny w 3 i 4 cwiartce
25 sie 09:59
Jerzy:
Zasada jest prosta:
cosx = cosa ⇔ x = +/−a + 2kπ
sinx = sina ⇔ x = a + 2kπ lub x = (π − a) + 2kπ
25 sie 10:02
Jerzy:
| 1 | |
sin(2x) = − |
| ⇔ sin(2x) = sin(−30) |
| 2 | |
czyli: 2x = − 30 + 2kπ lub 2x = 180 − (−30) + 2kπ
25 sie 10:04
Jerzy:
| π | |
cos(3x) = 0 ⇔ 3x = +/− |
| + 2kπ |
| 2 | |
25 sie 10:05
5-latek: Widziesz czytalem ksiazke do trygonometrii Pokornego i on wlasnie w przypadku sinusa ujemnego
pisal x= (189o+α)+k*360o lub x= (3600−α)+k*360o
25 sie 10:09
Jerzy:
Ja całe życie stosowałem to, co napisałem wyżej
25 sie 10:12
5-latek: dzieki
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Juz pewne rzeczy lapie .
25 sie 10:14
Jerzy:
Popatrz na jego zapis:
(180 + α ) + 2kπ = 180 − ( − α) + 2kπ ( spójrz na mój 10:02 )
(360 − α) + 2kπ = 360 + ( − α) + 2kπ = −α + 2cπ ( c∊ C ) ... i porównaj z moim
25 sie 10:17
Jerzy:
Patrz 10:04 oczywiście ( dla ujemnego kąta )
25 sie 10:18
5-latek: Tak
Jerzy ![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie zwrocilem uwagi ze tak mozna to rozpisac
Po prostu tak bylo latwiej dla mnie .
Musze na to zwrocic wieksza uwage
25 sie 10:23