Milo: f(x) = (3+2
√2)
x
1. Z definicji (no, prawie
![emotka](emots/1/mruga.gif)
)
Niech h>0
f(x+h) − f(x) = (3+2
√2)
x+h − (3+2
√2)
x = (3+2
√2)
x((3+2
√2)
h − 1) > 0 (jako iloczyn
dwóch liczb dodatnich)
Pokazaliśmy, że dla każdego x, x+h (h>0) zachodzi
f(x+h) − f(x) > 0
Więc z h>0 (inaczej: x+h>x) wynika f(x+h)>f(x)
Co jest definicją funkcji rosnącej (podstawiając x
2 = x+h)
2. Pochodna
f(x) = (3+2
√2)
x
f'(x) = (3+2
√2)
x*ln(3+2
√2)
Łatwo zauważyć, że f'(x) > 0 dla każdego x, więc funkcja jest rosnąca
3. Podstawowe własności funkcji wykładniczej.
Powszechnie wiadomo, że funkcja F(x) = a
x jest rosnąca dla a∊(1.
∞)
Po usunięciu niewymierności z mianownika nasza funkcja wygląda tak: f(x) = (3+2
√2)
x,
a (3+2
√2)∊(1,
∞)
Milo: Po prostu nie wiem, na jakim "etapie wtajemniczenia" jesteś, czy znasz pochodne, czy miałeś
funkcję wykładniczą itd.