| tgα−tgβ | ||
tg(α−β)= | ||
| 1+tgα*tgβ |
| |||||||||||
tg15= | |||||||||||
|
| 3−√3 | ||
licznik= | ||
| 3 |
| 3+√3 | ||
Mianownik= | ||
| 3 |
| 3−√3 | 12−6√3 | ||
= U{9−6√3}+3}{6}= | = 2−√3 | ||
| 3+√3 | 6 |
| sin33*sin9 | sin21*sin15 | ||
= | |||
| cos33cos9 | cos21*cos15 |
| cos(33−9)−cos(33+9) | cos24−cos42 | |||
L= | = | |||
| cos(33−9)+cos(33+9) | cos24+cos42 |
| cos6−cos36 | ||
P= | ||
| cos6+cos36 |
| cos24−cos42 | cos6−cos36 | ||
=? | po wymnożeniu i redukcji | ||
| cos24+cos42 | cos6+cos36 |
| 1 | 1 | |||
L=2sin30*sin18+ | −cos36=sin18+ | −cos36= | ||
| 2 | 2 |
| √5−1 | 1 | √5+1 | ||||
= | + | − | = | |||
| 4 | 2 | 4 |
| √5−1−√5−1 | 1 | |||
= | + | =0=P | ||
| 4 | 2 |
A moj sposob byl zły?
Dobry sposób, ale chyba więcej liczenia, zresztą nie wiem, nie sprawdzałam.
Myślę, że jest jakiś łatwiejszy sposób.