Objętość bryły ograniczonej powierzchniami.
Zielony: x
2+y
2+z
2≤9; x
2+y
2≤4, z≥0
Wygląda mi to na kulę o promieniu 3 przebitą walcem o promieniu podstawy 2.
Przechodzę na współrzędne sferyczne
| ⎧ | 0≤r≤3 | |
| ⎨ | 0≤φ≤2π |
|
| ⎩ | 0≤ψ≤ ? | |
Niestety nie wiem w jaki przedził dać ψ. Pomoże ktoś?
24 sie 19:37
24 sie 19:59
Zielony: Czy mógłbyś to wytłumaczyć?
24 sie 20:04
Zielony: Według mnie nie może być π/2
24 sie 20:06
Jerzy:
Nie...pomyłka...narysuj przkroj na plaszczyznie XOZ i oblicz koncowy kat.
24 sie 20:07
Zielony: Policzyłem to całką podwójną
Próbowałem potrójną ale nie wiem jak obliczyć ten kąt. Współrzędnymi walcowymi też nie daje
rady.
24 sie 20:50
Adamm: x=rcosθ
y=rsinθ
r∊[0;2], θ∊[0;2π]
z
2≤9−r
2
0≤z≤
√9−r2 (9−r
2≥0 bo r∊[0;2])
| | 2 | | 54−2√125 | |
∫02π∫02∫0√9−r2rdzdrdθ=−π∫95√tdt=−π |
| (53/2−93/2)=π |
| |
| | 3 | | 3 | |
24 sie 21:19
Adamm: nie trzymaj się współrzędnych walcowych jakby to był jakiś święty graal
24 sie 21:25
Adamm: miałem na myśli sferyczne...ale nie ważne
24 sie 21:26
Zielony: Dzięki, pojąłem.
24 sie 21:32