W trójkącie ABC punkt...
adi: W trójkącie ABC punkt P = (3,3) jest punktem przecięcia się jego wysokości oraz A = (−4,2) i B
= (5, −1).
Określ, które ze zdań jest prawdziwe:
A. prosta AC ma równanie x − 2y + 8 = 0
B. prosta BC ma równanie 7x + y − 34 = 0
C. C = (6,6).
Odpowiedzi to A i B. Mógłby ktoś wyjaśnić dlaczego
Mila:
![rysunek](rys/133380.png)
P− ortocentrum
1) BP⊥AC
BP:
y=ax+b
3=3a+b i −1=5a+b
4=−2a, a=−2 i 3=3*(−2)+b, b=9
BP: y=−2x+9
AC:
| 1 | | 1 | |
y= |
| x+b i 2= |
| *(−4)+b ⇔b=4 |
| 2 | | 2 | |
2y=x+8
AC: x−2y+8=0
2) AP⊥BC
AP:
3=3a+b i 2=−4a+b
BC:
y=−7x+b i −1=−7*5+b, b=34
y=−7x+34
BC: 7x+y−34=0
3) C=(4,6)