ładunek
iza: Kula A ma ładunek −50e, a kula B +30e. Jaki ładunek po zderzeniu będzie miało ciało A?
24 sie 18:37
mat: a czemu ma niby zmienić sie ładunek? No jak ma −50 to zostanie −50
24 sie 22:29
Adamm: przepisuj zadania tak jak są napisane, a nie tak jak je rozumiesz
24 sie 23:04
'Leszek: Jezeli promienie kul sa jednakowe to po zderzeniu kul ich ladunki wyrownaja sie i kazda
kula bedzie miala ladunek : q = ( −50 e + 30 e)/2 = − 10 e
Jezeli promienie kul sa rozne to po zderzeniu wyrownaja sie ich potencjaly i wowczas:
QA/rA = QB/rB oraz QA + QB = − 10 e , rozwiaz ten uklad rownan i otrzymasz
ladunki kul po zderzeniu .
25 sie 14:15