wierzchołek C trójkąta ABC...
adrianna: Wierzchołek C trójkąta ABC gdzie A = (0,1) i B = (1, −2) leży na dodatniej półosi x. Jeżeli
pole trójkąta ABC jest równe 4, to jakie współrzędne ma punkt C?
odpowiedź to (4,0) − ale jak do tego dojść?
Wyszło mi ,że odcinek AB ma długość √10, a wysokość opuszczona z wierzchołka C na podstawę AB
to 4/5 √10... tylko co dalej?
24 sie 15:16
adrianna: *przepraszam, odpowiedź to C = (3,0)
24 sie 15:17
Janek191:

A = ( 0, 1)
B = ( 1, −2)
C = ( x, 0)
Mamy
→
BA = [ −1, 3]
→
BC = [ x − 1, 2]
Pole Δ ABC
→ →
P = 0,5 I det ( BA, BC ) I = 0,5 *I − 1* 2 − 3*(x − 1) I = I − 1 − 1,5 x + 1,5 I = I 0, 5 − 1,5
x i = 4
więc
0,5 − 1,5 x = 4 lub 0,5 − 1,5 x = − 4
−1,5 x = 3,5 lub −1,5 x = − 4,5
x < 0 − odpada x = 3
Odp. C = ( 3, 0)
=============
24 sie 16:07
adrianna: Dziekuje pieknie
24 sie 17:20