liczby pierwsze
uma: Zadanie maturalne
| | 3 | |
Ile liczb pierwszych p spełnia nierówność |2+log3/p(3p2)|> |
| ? |
| | 2 | |
24 sie 14:56
kochanus_niepospolitus:
| | log3(3p2) | | 1 + 2log3p | |
log3/p (3p2) = |
| = |
| |
| | log3(3/p) | | 1 − log3p | |
| | 3 | |
2 + log3/p (3p2) = |
| |
| | 1 − log3p | |
zauważmy, że dla p>3 mamy: log
3p>1
| | 3 | | 3 | |
|2 + log3/p (3p2)| = |
| > |
| ⇔ log3p − 1 < 2 ⇔ log3p < 3 ⇔ p < 27 |
| | log3p − 1 | | 2 | |
a więc, jakie to będą liczby

PS. stosuję następujące własności logarytmów:
log
a (b*c) = log
ab + log
ac
log
a (b/c) = log
ab − log
ac
log
a(b
c) = c*log
ab
24 sie 15:13
kochanus_niepospolitus:
Ps. oczywiście zapomnieliśmy na początku o założeniach:
p ≠ 3
no i trzeba jeszcze sprawdzić co będzie dla p = 2
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| |
| | > | |
| | = 3 > |
| |
| | 1 − log32 | | 1 | | 2 | |
więc p=2 także spełnia tą nierówność
24 sie 15:17
uma: A p=2 nie wiem jak sprawdzic
24 sie 15:20
uma: Ok dzięki
24 sie 15:21