Mógłby ktoś pomóc?
Klaudia: 1/(|x+4|)<=1/(|x−2|)
24 sie 13:48
karty do gry : |x + 4| ≥ |x − 2| (gdy x ≠ − 4 oraz x ≠ 2 )
(x + 4 − x + 2)(x + 4 + x − 2) ≥ 0
2x + 2 ≥ 0
x ≥ −1 i x ≠ 2
24 sie 13:50
janusz: spróbuj rozbić całość na 3 przedziały
24 sie 13:50
Saizou :
|x−2|≤|x+4|
(x−2)
2≤(x+4)
2
(x−2)
2−(x+4)
2≤0
(x−1−x−4)(x−2+x+4)≤0
−5(2x−2)≤0
2x−2≥0
x≥1
+ zał: x≠2
24 sie 13:55
Saizou : chochlik
−5(2x+2)≤0
x≥−1
+ x≠2
24 sie 13:56
Klaudia: Zrobiłam właśnie przedziałami w wyszło mi tak:
W przed [− niesk; −4) x nalezy do zbioru pustego
W przed [−4; 2) x nalezy do przedziału [−1;2)
W przed [−2;+niesk) x nalezy do R
24 sie 13:58
Klaudia: Czyli istatecznie x należy do R z wyłączeniem −4 i 2
24 sie 13:59
Klaudia: Nie wiem czy to jest dobrze
24 sie 13:59
Klaudia: Saizou, dlaczego wartości bezwzględne podniosļeś do pot 2? Nie wystarczy fakt, że wart
bezwzględna i tak jest dodatnia?
24 sie 14:02
Saizou :
skorzystałem z tego
|a|=√a2
24 sie 14:03
karty do gry : Raczej z tego, że dla dowolnego rzeczywistego a mamy:
a2 = |a|2 = |a2|
więc podniesienie obu stron do kwadratu likwiduje wartość bezwzględną.
24 sie 14:05
Klaudia: A co zrobiłam w takim razie źle, jeżeli przedziaľami mi nie wychodzi?
24 sie 14:09
karty do gry : nie ustaliłaś dziedziny.
Reszta jest dobrze
24 sie 14:17
Saizou :
może jestem czepialski, ale trochę nie ma to sensu
"W przed [−2;+niesk) x nalezy do R"
to w końcu w przedziale czy w zbiorze liczb rzeczywistych
24 sie 14:34