kolejność działań
Ula: Jeśli mamy działanie, w którym przed nawiasem występuje liczba ujemna, ale wcześniej mnożenie,
np. (x+2)−2*−3(x+1)
To czy wykonuję działanie −2*−3, i wtedy nawias mnożę przez 6, czy
najpierw nawias mnożę przez −3 i dalej mnożę.
Wychodzi to samo, więc zdaje się, że oba sposoby są poprawne.
Nie ma znaczenia jak będę to liczyć? Chodzi o to jak komu wygodniej, czy jest jakaś reguła?
A np. tu: (x+2)*−2*−3(x+1)
lecimy od lewej do prawej, i ostatni nawias mnożymy na sam koniec tak?
Przepraszam, może to się wydaje proste dla innych, ale uzupełniam elementarne braki w wiedzy i
zaczynam od najprostszych rzeczy.
24 sie 12:28
Saizou :
nie ma takiego zapisu
−2*−3
jedynie coś takiego
−2*(−3)
24 sie 12:31
Ula: Przepraszam, rzeczywiście, no ale problem nadal mam ten sam.
24 sie 12:42
Saizou : no nie, problem jest z goła inny xd
czy może miało być tak:
(x+2)(−2)*(−3)(x+1)
24 sie 12:46
Jerzy:
(x + 2) − 2*(−3)*(x + 1) = ( x + 2) + 6(x + 1) =
24 sie 12:47
Jerzy:
Albo: (x + 2) − 2*(−3)*(x +1) = (x +2) − 2(−3x − 1) = (x + 2) + 6x + 2 ,
czyli tak jak napisałeś obydwie metody są poprawne.
24 sie 12:48
Jerzy:
No i ... (x +2 )*(−2)*(−3)*(x + 1) = 6*(x + 2)*(x + 1)
24 sie 12:50
Ula: W ten sposób, chyba kapuję, poćwiczę na pewno. Wielkie dzięki!
24 sie 12:52