zadanie
janusz: Dobrać parametry a i b tak aby odwzorowanie było dystrybuantą pewnej zmiennej losowej
0,5eax x ≤ 1
FX(x) = bx + 0,75 1 < x ≤ 2
1 x > 2
udało mi się ustalić, że −0,75 < b ≤ 0,125
24 sie 12:14
Pytający:
Po pierwsze dystrybuanta musi być niemalejąca, więc b≥0.
Po drugie dystrybuanta musi być prawostronnie ciągła, więc:
F(x)=1 dla x>2 ⇒ F(2)=1 ⇒ 2b+0,75=1 ⇒ b=0,125
(jeśli w treści mielibyśmy F(x)=1 dla x≥2, wtedy faktycznie moglibyśmy wybrać takie b, że
0≤b≤0,125)
I znowuż z prawostronnej ciągłości:
limx→1+ F(x) = limx→1+ (0,125*x+0,75) = 0,875 ⇒ F(1)=0,875 ⇒
⇒ 0,5ea=0,875 ⇒ a=ln(1,75)
Granica F(x) w minus nieskończoności wynosi 0, funkcja niemalejąca, prawostronnie ciągła, więc
gitara.
24 sie 12:41
janusz: czyli na dystrybuancie ciągłej nie może być "skoków"?
24 sie 12:57
Pytający:

Mogą być, ale tylko te
zielone z rysunku (zachowują ciągłość prawostronną).
Czerwone
nie mogą wystąpić w dystrybuancie.
24 sie 13:18
janusz: od czego zależy czy przyjmuje się przynajmniej lewostronną ciągłość czy prawostronną>?
24 sie 13:29
Adamm: to jest po prostu tak ogólnie przyjęte
mogła być lewostronna, ale nie jest
24 sie 14:05
janusz: co jeśli we wzorach z których mam korzystać we własnościach dystrybuanty mam punkt o
przynajmniej lewostronnej ciągłości
24 sie 14:07
Adamm: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dystrybuanta
mogą być 2 różne definicje
F(t)=P((−
∞;t]) lub F(t)=P((−
∞;t))
ta po lewej wnosi że dystrybuanta jest prawostronnie ciągła, a ta po prawej że jest
lewostronnie
zależy od przyjętej definicji
widocznie ty masz definicję F(t)=P((−
∞;t))
24 sie 14:11
janusz: czyli jak bym chciał rozwiązać to zadanie z definicją o lewostronności to muszę a uzależnić od
b?
24 sie 14:13
Adamm: wtedy warunek o ciągłości jest już spełniony, i wystarczy by była niemalejąca oraz by
F(−∞)=0, F(∞)=1
skąd a>0, b≥0
0,5ea≤b+0,75 oraz 2b+0,75≤1
24 sie 14:22
janusz: dzięki za pomoc
24 sie 14:26