Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach...
matmamatmamatma: Boki trójkąta ABC zawierają się w prostych o równaniach x + y − 10 = 0, x − 2 = 0, y − 5 = 0.
a) Wykaż, że trójkąt ABC jest prostokątny.
b) Napisz równanie prostej zawierającej wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego.
c) Oblicz współrzędne środka i długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
Odpowiedzi to:
b) y = x +3
c) S = (7/2, 13/2) i R = 3/2 √2
24 sie 11:47
Jerzy:
a) proste : x = 2 oraz y = 5 są prostopadłe, wiec trójkąt jest prostokątny.
24 sie 11:55
Jerzy:
b) piszesz równanie prostej prostopadłej do x + y − 10 = 0 i przechodzacej przez punkt P(2;5)
24 sie 11:56
Jerzy:
Srodek okręgu leży w środku przeciwprostokątnej , a promioeń jest połową jej długości.
24 sie 11:57
matmamatmamatma: Faktycznie, banalne. Dziękuje bardzo!
24 sie 12:06