równanie
igła: Rozwiaz równanie
3sin3x=cos4x−sin9x−cos10x
24 sie 09:54
5-latek: sin(9x)= 2sin(3x)
3sin(3x)+2sin(3x)= cos4x−cos10x
5sin(3x)= cos(4x)−cos(10x)
5sin(3x)= −2sin(−3x)*sin(7x)
5sin(3x)= 2*sin(3x)*sin(7x) Po wymnozeniu prawej strony dojde do cos4x−cos10x (wiec to nie
tak cos
24 sie 11:03
Jerzy:
Skąd masz: sin(9x) = 2sin(3x) ?
24 sie 11:05
5-latek: Jerzy
tak wywalilo mi w wolframie .
24 sie 11:12
5-latek: albo tak zaczac
3sin(3x)+sin(9x)= cos(4x)−cos10x
3(3sinx−4sin3x)+sin9x= 2sin(3x)*sin(7x)
9sinx−12sin3x+sin(9x)= 2sin(3x)*sin(7x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Ale tu juz Sajgon
Albo tak
3sin(3x)= cos(4x)−cos(90o−9x)−cos(10x)
Tutaj tez nie ma pomyslu
24 sie 11:25
Jerzy:
To co napisałeś 11:12 nie jest tożsamością ( sprawdź np. dla x = 50)
24 sie 11:28
piotr: 2sin3x + sin3x + sin9x = cos4x − cos10x
2*sin3x + 2sin6x*cox3x = −2sin3x*sin7x
2*sin3x (1 + 2cos2(3x) + sin7x) = 0
24 sie 11:28
5-latek: piotr
| | −6x | |
Po prawej wychodzi −2sin |
| *sin7x= −2sin(−3x)*sin(7x) |
| | 2 | |
ale sin(−x)= −sin(x) to = dalej 2sin(3x)*(7x)
No chyba ze ja sie myle .
24 sie 11:34
5-latek: Oczywiscie
= 2sin(3x)*sin(7x) ma byc
24 sie 11:36
piotr: no tak
2*sin3x (1 + 2cos2(3x) − sin7x) = 0
24 sie 11:42
piotr: 1 + 2cos2(3x) − sin7x = 0
2 + cos(6x) − sin7x = 0
24 sie 11:50
piotr: 2cos
2(3x) + 1 + sin(−7x) = 0
cos
2(3x) + cos
2(π/4+7x/2) = 0
⇒ cos
2(3x) = 0 ∧ cos
2(π/4+7x/2) = 0
| | π/2+kπ | | π/2+2kπ | |
x = |
| ∧ x= |
| |
| | 3 | | 7 | |
⇒
x= −π/2+2kπ
24 sie 12:24
Jerzy:
| | π | |
Przcież kąt: x = − |
| nie spełnia tego równania. |
| | 2 | |
24 sie 12:35
Jerzy:
Dobra ... spełnia, to ja źle policzyłem.
24 sie 12:51
Pytający:
2*sin(3x)*(1 + 2cos
2(3x) − sin(7x)) = 0
2*sin(3x)*(2 + cos(6x) − sin(7x)) = 0
sin(3x) = 0 ∨ 2 + cos(6x) − sin(7x) = 0
sin(3x) = 0 ∨ (cos(6x) = −1 ⋀ sin(7x) = 1)
| | π | |
3x=k1π ⋁ (6x=π+2k2π ⋀ 7x= |
| +2k3π) |
| | 2 | |
| | k1π | | π+2k2π | | π+4k3π | |
x= |
| ∨ (x= |
| ⋀ x= |
| ) |
| | 3 | | 6 | | 14 | |
| | k1π | | 7π+14k2π | | 3π+12k3π | |
x= |
| ∨ (x= |
| ⋀ x= |
| ) |
| | 3 | | 42 | | 42 | |
| | k1π | | −21π+84k2π | |
x= |
| ∨ x= |
| |
| | 3 | | 42 | |
24 sie 13:12
5-latek: Moze nieudolnie ale probowalem w odroznieniu od autora postu
24 sie 22:58
igła: 3sin 3x=cos 4x−sin 9x−cos 10x
3sin 3x=(cos 4x−cos 10x)−sin 9x
3sin 3x=2sin7xsin3x−(3sin 3x−4sin
33x)
sin 3x=0 lub 3=2sin 7x−(3−4sin
23x)
6=2sin 7x+4sin
23x
3=sin 7x+2sin
23x
3−2sin
23x=sin 7x
2+cos 6x=sin 7x
| | 3π | |
cos 6x−sin 7x=−2 , gdy cos 6x=−1 oraz sin 7x=1, więć x= |
| . |
| | 2 | |
24 sie 23:04