Zmienne losowe
Krzaku : Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości:
f(x) = 0, x>0
2e
2x, x≤0
a) Znajdź dystrybuantę F zmiennej losowej x
b) oblicz p(−3 ≤ x ≤ 5)
c) Oblicz wartość oczekiwaną Ex oraz wariancję D
2 x
Czy są jakieś strony na których jest to opisane krok po kroku co to są te zmienne losowe i jak
się je rozwiązuje? Zupełnie nic z tego nie umiem ale może ktoś zna jakieś strony albo umie
dobrze tłumaczyć?
![](emots/2/zeby.gif)
Za pomoc wielkie dzięki
23 sie 23:58
mat: wystarczy wpisac wlasnie Zmienna LOsowa/dystrybuanta w google
24 sie 00:00
mat: generlanie jest tak, że jak mamy zmienną losową X której odpowiada gęstość f(x), to:
1) dystrybuanta dana jest wzorem F(t)=∫−∞t f(x) dx
2) wartość oczekiwana EX=∫−∞∞ x f(x)dx
3) drugi moment EX2=∫−∞∞ x2 f(x)dx
4) wariancja D2X=EX2−(EX)2
24 sie 00:02
Krzaku : O kurcze, wygląda to strasznie ale myślę że jak o tym poczytam to troszkę się rozjaśni,
dziękuję za wyjaśnienie
24 sie 00:12
mat: kwestia wlasnie zoabczenia kilku przykładów jak sie to liczy
24 sie 00:13