matematykaszkolna.pl
Równanie różniczkowe Krzaku : Rozwiąż równanie różniczkowe z funkcją y(x): y'' = y' −x Moje pytanie brzmi: jak to się rozwiązuje? Szukałem w Google stron które pomogą mi zrozumieć co to jest od podstaw lecz niczego nie znalazłem ( widocznie źle szukałem) może ktoś ma jakieś stronki na których jest to ładnie opisane? Dziękuję i pozdrawiam
23 sie 23:47
mat: równnaie różnickzowe pierwszego stopnia niejednordone −−>google
24 sie 00:05
mat: (tam drga pochodna, więc drugiego stopnia) ale to nie problem; mozesz wprowadzić nową funkcję z=y' wtedy twoje równanie to z'=z−x czyli pierwszego stopnia −−> rozwiązać−−−>i na koncu wrócic do z=y'−−>y=?
24 sie 00:06
Krzaku : Ponownie dziękuję, poszukam, poczytam
24 sie 00:12
mat: jestes studentem? emotka Jezeli tak to czego (z ciekawosci)
24 sie 00:14
Krzaku : Mechatronika niestety lenistwo bierze górę i teraz trzeba uczęszczać we wrześniu na uczelnię, tak jak z fizyki nie miałem problemu tak z matematyki od technikum mam problemy emotka
24 sie 00:17
mat: aha, bo wlasnie widze ze rózne dzialy
24 sie 00:17
Krzaku : To wszystko to zadania z sesji w drugim terminie dostaliśmy to samo tylko pozamieniane liczby ale szkielet ( treści zadań) zostały te same i teraz siedzę i opanowuje powoli wszystko co trzeba
24 sie 00:29
Krzaku : Teraz kończę liczyć pierwiastki liczb zespolonych i lecę spać, rano się zajmę ponownie, jeszcze raz dziękuję
24 sie 00:30
mat: spoko Dobranoc!
24 sie 00:33
Krzaku : Dziękuję i wzajemnie dobrej nocy życzę
24 sie 00:39
A: y''=y'−x z=y' z'=z−x równanie jednorodne rozwiązujemy poprzez rozdzielanie zmiennych: z'=z
dz 

=z
dx 
 1 

dz=∫dx
 z 
ln|z|=x+c z=c*ex uzmiennianie stałej: z=c(x)*ex, z'=c'(x)*ex+c(x)*ex c'(x)*ex+c(x)*ex=c(x)*ex−x c'(x)=−xe−x c(x)=(x+1)e−x+c1 z=x+1+c1*ex y'=x+1+c1*ex y=x2/2+x+c1*ex+c2
24 sie 01:30
A: inny sposób y''−y'=−x wielomian charakterystyczny równania w(x)=x2−x=x(x−1) x=0 <− pierwiastek pojedynczy x=1 <− pierwiastek pojedynczy yc=c1*e1*x+c2*e0*x=c1*ex+c2 Yp=Ax2+Bx+C, Y'p=2Ax+B, Y''p=2A 2A−(2Ax+B)=−x −2A=−1, 2A−B=0 A=1/2, B=1 Yp=x2/2+x+C y=yc+Yp=x2/2+x+c1*ex+c1
24 sie 01:56