Równanie różniczkowe
Krzaku : Rozwiąż równanie różniczkowe z funkcją y(x):
y'' = y' −x
Moje pytanie brzmi: jak to się rozwiązuje? Szukałem w Google stron które pomogą mi zrozumieć
co to jest od podstaw lecz niczego nie znalazłem ( widocznie źle szukałem) może ktoś ma
jakieś stronki na których jest to ładnie opisane? Dziękuję i pozdrawiam
23 sie 23:47
mat: równnaie różnickzowe pierwszego stopnia niejednordone −−>google
24 sie 00:05
mat: (tam drga pochodna, więc drugiego stopnia)
ale to nie problem; mozesz wprowadzić nową funkcję z=y' wtedy twoje równanie to
z'=z−x czyli pierwszego stopnia −−> rozwiązać−−−>i na koncu wrócic do z=y'−−>y=?
24 sie 00:06
Krzaku : Ponownie dziękuję, poszukam, poczytam
24 sie 00:12
mat: jestes studentem?

Jezeli tak to czego (z ciekawosci)
24 sie 00:14
Krzaku : Mechatronika

niestety lenistwo bierze górę i teraz trzeba uczęszczać we wrześniu na
uczelnię, tak jak z fizyki nie miałem problemu tak z matematyki od technikum mam problemy
24 sie 00:17
mat: aha, bo wlasnie widze ze rózne dzialy
24 sie 00:17
Krzaku : To wszystko to zadania z sesji

w drugim terminie dostaliśmy to samo tylko pozamieniane
liczby ale szkielet ( treści zadań) zostały te same i teraz siedzę i opanowuje powoli
wszystko co trzeba
24 sie 00:29
Krzaku : Teraz kończę liczyć pierwiastki liczb zespolonych i lecę spać, rano się zajmę ponownie, jeszcze
raz dziękuję
24 sie 00:30
mat: spoko

Dobranoc!
24 sie 00:33
Krzaku : Dziękuję i wzajemnie dobrej nocy życzę
24 sie 00:39
A: y''=y'−x
z=y'
z'=z−x
równanie jednorodne rozwiązujemy poprzez rozdzielanie zmiennych:
z'=z
ln|z|=x+c
z=c*e
x
uzmiennianie stałej: z=c(x)*e
x, z'=c'(x)*e
x+c(x)*e
x
c'(x)*e
x+c(x)*e
x=c(x)*e
x−x
c'(x)=−xe
−x
c(x)=(x+1)e
−x+c
1
z=x+1+c
1*e
x
y'=x+1+c
1*e
x
y=x
2/2+x+c
1*e
x+c
2
24 sie 01:30
A: inny sposób
y''−y'=−x
wielomian charakterystyczny równania
w(x)=x2−x=x(x−1)
x=0 <− pierwiastek pojedynczy
x=1 <− pierwiastek pojedynczy
yc=c1*e1*x+c2*e0*x=c1*ex+c2
Yp=Ax2+Bx+C, Y'p=2Ax+B, Y''p=2A
2A−(2Ax+B)=−x
−2A=−1, 2A−B=0
A=1/2, B=1
Yp=x2/2+x+C
y=yc+Yp=x2/2+x+c1*ex+c1
24 sie 01:56