Ekstrema funkcji
Krzaku : Mam zadanie: znajdź ekstrema funkcji f: R2 −−−>R danej wzorem: f(x,y) =
(x4−8x2+17)*(y2+6y+10) x,y należą do R, jest to kolejne zadanie z sesji, patrzyłem na
zakładkę Dla studenta, w kategorii pochodne jest wspomniane coś o ekstremach tylko że tam jest
tylko dla x−ów, nie ma z Y, poleci ktoś jakieś strony gdzie mógłbym od podstaw nauczyć się
jak rozwiązywać tego typu zadania?
23 sie 21:28
mat: Masz nieco uproszczone zadanie, bo zmienne są rozseparowane
f(x,y)=g(x)*h(y)
g(x)=x4−8x2+17=(x2−4)2+1
h(y)=y2+6y+10=(y+3)2+1
23 sie 21:43
mat: x=2, y=−3 oraz x=−2, y=−3 <−−−tutaj minimum
Maksimum oczywiście nie ma
23 sie 21:46
Krzaku : A są jakieś strony gdzie jest to opisane jak rozwiązywać? Jak nazywa się dział do którego
zalicza się to zadanie?
23 sie 21:46
mat: tzn ogólnie takie zadania rozwiązuje sie przez pochodne (szukanie ekstremów, pochodne)
ale twoje zadanie da sie łatwo rozwiązać bez pochodnych (wiec w zasadzie: wzory skróconego
mnożenia

)
23 sie 21:48
Krzaku : Ooo dobrze, dziękuję

chodziło mi głównie o dział czyli w tym przypadku pochodne

a
przykładowo można też rozwiązać za pomocą pochodnych?
23 sie 21:51
Mila:
To nie miałeś teorii na wykładach?
Popatrz do Krysickiego, tam są przykłady.
23 sie 22:01
23 sie 22:04
Krzaku : Z tymi wykładami było różnie, dziękuję za linki, napewno poczytam
23 sie 22:17