Błąd względny i bezwzględny
Krzaku : Cześć, na sesji z matematyki miałem zadanie: wyznacz błąd względny i bezwzględny powstały przy
obliczaniu pola powierzchni prostopadłościanu o podstawie kwadratowej o boku a+−0,03 i
wysokości h=5+−0,02.
Moje pytanie brzmi: jak mogę to rozwiązać? liczę po prostu pole, błąd względny i bezwzględny,
w jakim przedziale jest błąd i to wszystko czy jest tu jakiś haczyk? Dziękuję i pozdrawiam
23 sie 19:49
23 sie 20:36
Krzaku : Przepraszam, wartość a=4+−0,03
23 sie 20:39
Pytający:
Po wczytaniu się w pdf−a z linku, który podesłałem stwierdzam, że wyżej źle policzyłem, gdyż
nie powinno się w tym wzorach używać dwukrotnie tych samych zmiennych (w uproszczeniu).
Poprawnie powinniśmy najpierw policzyć błąd dla pola podstawy ze wzoru na błąd potęgowania
(22), następnie objętość ze wzoru na błąd mnożenia (13). Więc powinno to wyglądać tak:
a=4±0,03
h=5±0,02
P
p=a
2=16
| | Δa | | 0,03 | |
ΔPp=|Pp|*2* |
| =16*2* |
| =0,24 // patrz wzór (22) |
| | a | | 4 | |
P
p=16±0,24
V=P
p*h=80
ΔV=|V|*
√(ΔPp/Pp)2+(Δh/h)2=80*
√(0,24/16)2+(0,02/5)2≈1,24 // patrz wzór (13)
V=80±1,24
23 sie 20:54
Krzaku : Bardzo dziękuję za pomoc
23 sie 21:11
Krzaku : Jeszcze mam pytanie, czy trzeba jeszcze policzyć błąd względny i bezwzględny czy już wszystko
zostało policzone?
23 sie 21:20
Pytający:
| | ΔV | | 1,24 | |
ΔV to błąd bezwzględny, natomiast |
| = |
| =1,55% to błąd względny. |
| | |V| | | 80 | |
I proszę bardzo

.
23 sie 21:25
Krzaku : Jest Pan super! Dziękuję
23 sie 21:28
Krzaku : A przykładowo może być zamiast wysokości bok np: B=5+−0,03? Jeżeli tak to wtedy jak to
obliczyć?
23 sie 22:45
: tak samo
24 sie 11:35
Krzaku : Dobrze, wrazie czego będę pisał, dziękuję
24 sie 11:56