matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
linaxs:
Ciąg nieskończony a
n
jest ciągiem malejącym o wyrazach dodatnich. Zatem ciąg b
n
,
3
gdzie b
n
=
jest rosnący, malejący, stały czy niemonotoniczny?
a
n
23 sie 17:11
Pytający:
3
3
b
n
=
<
=b
n+1
, bo a
n
>0 ⋀ a
n
>a
n+1
a
n
a
n+1
Zatem b
n
jest rosnący.
23 sie 17:25