jak obliczyc miejsca zerowe ?
kuba: 4x3− 12x − 6 =0
23 sie 15:15
Mila:
4x3− 12x − 6 =0 /:2
2x3−6x−3=0
W(1)=2−6−3≠0
W(−1)=−2+6−3≠0
W(3)=16−18−3≠0 itd, brak pierwiastków wymiernych.
Pozostaje szukanie wartości przybliżonej albo wzory Cardano.
Skąd masz takie równanie?
23 sie 15:40
Adam: | | −3 | | | | 7 | |
Δ=( |
| )3+( |
| )2=− |
| <0 |
| | 3 | | 2 | | 16 | |
α∊(0;π)
cosα=3/4
α=arccos(3/4)
| | arccos(3/4)+π | |
x2=2cos( |
| ) |
| | 3 | |
| | arccos(3/4)+2π | |
x3=2cos( |
| ) |
| | 3 | |
23 sie 16:11
Mila:
w x2 powinno byc +2π
w x3 powinno byc +4π
23 sie 19:21
Mila:
Pięknie
23 sie 19:23
Mariusz:
Czyli tylko w x2 jest literówka
Gdyby chciał krok po kroku wyprowadzać wzory Cardano to zespolone byłyby przydatne
23 sie 20:51