Udowodnij ze
TomelAtomek: Udowodnić, że :
Dla x >= 0 1+ x =< ex
Z użycie pochodnych:
0 =< ex − 1 − x
23 sie 14:17
karty do gry : | | xn | | xn | |
ex = ∑n = 0∞ |
| = 1 + x + ∑n = 2∞ |
| ≥ 1 + x dla x ≥ 0 |
| | n! | | n! | |
23 sie 14:18
TomelAtomek: Mógłbyś jakoś to skomentować
23 sie 14:30
karty do gry : Którą równość (nierównosć) ?
23 sie 14:32
TomelAtomek: ex = ∑n = 0
Wsumie najlepiej krok po kroku
Z góry dzięki
23 sie 14:34
karty do gry : pierwsza równość to definicja funkcji ex
druga to zwykłe rozpisanie pierwszych dwóch składników sumy
nierówność wynika z obserwacji, ze każdy składnik pozostałej sumy jest większy od 0.
23 sie 14:42
TomelAtomek: A to , co to jest
23 sie 14:53
Pytający:
"nierówność wynika z obserwacji, ze każdy składnik pozostałej sumy jest większy od 0."
Raczej "nie mniejszy od 0", bo x może być równy 0.
23 sie 14:54
Pytający:
| | xn | |
∑n=0∞ |
| to rozwinięcie w szereg Maclaurina funkcji ex |
| | n! | |
| | xn | | x2 | | x3 | |
ex = ∑n=0∞ |
| = 1+x+ |
| + |
| +... |
| | n! | | 2! | | 3! | |
23 sie 15:02
TomelAtomek: Dzięki juz rozumiem.
A jest jakiś sposób rozwiązania tego za pomocą pochodnych ?!?!
23 sie 15:05
Adam: f(x)=ex−1−x
f'(x)=ex−1≥0 ponieważ x≥0 zatem f rośnie dla x≥0 skąd nierówność
f(x)≥f(0)
ex−1−x≥0
ex≥1+x
c. b. d. o.
23 sie 15:06
Adam: "zatem f rośnie dla x≥0"
przepraszam, wynika stąd że funkcja jest niemalejąca a nie rosnąca
23 sie 15:09