Rownanie trygonometryczne
5-latek: Rozwiazac rownanie
ctg
2x+4cos2x=5
dla sin
2x≠0
| cos2x | |
| +4(cos2x−sin2x)=5 |
| sin2x | |
| cos2x | |
| +4(1−2sin2x}=5 |
| sin2x | |
| cos2x | |
| +4−5−8sin2x}=0 |
| sin2x | |
Obie strony mnoze przez sin
2x
cos
2x−8sin
4x−sin
2x=0
cos
2x−8(1−cos
2x)
2−(1−cos
2x)=0
cos
2x−8(1−2cos
2x+cos
4x)−1+cos
2x=0
cos
2x−8+16cos
2x−8cos
4x−1 +cos
2x=0
−8cos
4x+18cos
2x−9=0
8cos
4x−18cos
2x+9=0
Δ=36
| | 18−6 | | 12 | | 3 | |
cos2x= |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 4 | |
=================
lub
| | 1 | | 5 | |
to x= π− |
| π+2kπ= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 7 | |
lub x= π+ |
| π+2kπ= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
23 sie 11:54
Jerzy:
| | 3 | |
A dlaczego: cosx = − |
| ? |
| | 4 | |
23 sie 12:07
kochanus_niepospolitus:
wiadome założenie: sin
2x ≠ 0
ctg
2x + 4cos(2x) = 5 /// ( cos
2x = 1 − sin
2x) oraz cos2x = 1 − 2sin
2x
| 1 | |
| − 1 + 4(1−2sin2x) = 5 |
| sin2x | |
| 1 | |
| − 8sin2x = 2 / * sin2x |
| sin2x | |
i od razu: t = sin
2x
1 − 8t
2 − 2t = 0
8t
2 + 2t − 1 = 0
| | 1 | | √2 | |
czyli sin2x = |
| −> sin x = +/− |
| |
| | 4 | | 2 | |
23 sie 12:10
kochanus_niepospolitus:
| | 1 | |
tfu ... sinx = +/− |
| oczywiście  |
| | 2 | |
23 sie 12:12
Jerzy:
Nie robi
23 sie 12:12
5-latek: Jerzy
Pomylilem sie

Witaj
kochanusniepospolitus 
dziekuje za rozpisanie
23 sie 12:15
kochanus_niepospolitus:
witam.
Takie pytanie:
czemu najpierw zmieniasz na sin
2x, aby później zamienić wszystko na cos
2x
23 sie 12:20
5-latek: Wiesz tak mi wychodzilo z obliczen .
Liczylem to tutaj ( nie na kartce ) .
Niektore tozsamosci oblicze sobie w pamieci ale zadrza sie tak jak tutaj ze casami licze
droga okrezna .
23 sie 12:27
5-latek: jednak to nie jest dla mnie najgorszse przy tych rownaniach
Wzory redukcyjne tzn 90
o+α, 90
o−α, 180
o±α itd to znam (lub spojrze do tablic
Najgorsze to np jak w tych rownaniach
tg(x−3π)−ctg(x−π)=0
| | x | |
lub (sin |
| −α)= cos(x+α) gdzie α jest danym kątem |
| | 2 | |
23 sie 12:38
5-latek: Tutaj nie ma tego π i nie wiem jak sie do tego odniesc .
A w zbiorze zadan z ktorego teraz korzystam sa tylo same odpowiedzi .
23 sie 12:40
Jerzy:
Stosujesz wzory na funkcje sumy lub różnicy kątów.
23 sie 12:57
5-latek: Ok . Wroce do tego moze jeszcze dzisiaj wieczorem po pracy albo jutro .
23 sie 13:23