Matematyka dyskretna - grafy nieskierowane
Michał: Cześć, potrzebuję pomocy przy zadaniu z grafów, ponieważ są to grafy, których nie można już
narysować, a nie wiem jak je obliczyć przy pomocy wzorów:
1) Weźmy graf pełny K8 o wierzchołkach v1, v2, ... v8.
a) Ile podgrafów grafu K8 jest izomorficznych z grafem K5?
b) Ile istnieje dróg prostych, prowadzących z wierzchołka v1 do wierzchołka v2, mających
trzy lub mniej krawędzi?
c) Ile w sumie dróg prostych o trzech lub mniej krawędziach istnieje w grafie K8?
23 sie 10:29
kochanus_niepospolitus:

Zacznijmy od tego: jak nie możesz przedstawić graficznie jak możesz. Przykładowo będzie to
8−mio kąt foremny ze wszystkimi przekątnymi.
a) wyrzucamy dwa (losowo wybrane) wierzchołki i wszelkie połączenia z nimi (i nic więcej):
b) ile jest dróg:
długości 1: v
1 − v
2 −−− 1
długości 2: v
1 − v
x − v
2 −−− 6
długości 3: v
1 − v
x − v
y − v
2 −−− 6*5 = 30
w sumie: 1+6+30 = 37
c) ile jest ogólnie takich dróg:
długości 1: v
x − v
y −−− 8*7 = 56
długości 2: v
x − v
y − v
z −−− 8*7*6 = 336
długości 3: v
x − v
y − v
z − v
r −−− 8*7*6*5 = 1680
w sumie: 56+336+1680 = 2072
symbol '−' oznacza przejście od wierzchołka do wierzchołka.
23 sie 11:05
kochanus_niepospolitus:

ad a) przykłady takich podgrafów:
23 sie 11:07
Michał: Źle się wyraziłem. Chodziło mi, że nie da się bazować swoich obliczeń tylko na obrazku,
ponieważ będzie to niewygodne. A czy można narysować wszystkie poprawne grafy, w takim sensie,
że podane stopnie wierzchołków są właściwe? Czy istnieją w trudniejszych zagadnieniach takie,
których nie da się narysować?
Odpowiedzi do a) i c) się nie zgadzają. Kolejne powinno być 56 i 2408.
| | | |
Czyli | = 56 i 8 * 7 + 8 * 7 * 6 + 8 * 7 * 6 * 6 = 2072. |
| | |
Czy mógłbym prosić o szybkiej wyjaśnieniu, w jaki sposób rośnie ilość dróg? Oraz jak obliczyć
grafy izomorficzne.
23 sie 11:20
kochanus_niepospolitus:
a) bo ma być izomorficzny z K
5 ... a ja podałem dla K
6
| | | | 8*7*6 | |
więc wyrzucamy trzy wierzchołki : | = |
| = 8*7 = 56 |
| | | 6 | |
graf izomorficzny w przypadku grafu pełnego (w tym przypadku K
5) to taki graf który:
− posiada tyle samo wierzchołków (5)
− posiada połączenia każdego wierzchołka z każdym innym wierzchołkiem
dlatego istnieje tylko jeden podgraf grafu K
8 izomorficzny do K
5, który ma wierzchołki:
v
1,v
2,v
3,v
4,v
5 (więc nie ma v
6,v
7,v
8)
ponieważ musi mieć wszystkie połączenia pomiędzy wierzchołkami.
co do dróg −−− to jest de facto KOMBINATORYKA

Przykład analogiczny:
Masz osiem miast. Każde miasto z każdym jest połączone niezależną drogą nie przechodzącą przez
inne miasta.
Ile możesz wyznaczyć tras prowadzących z jednego miasta do drugie:
a) bezpośrednio (8*7 −−−− wybierasz jedną z 8 miast jako startowe, jedno z 7 jako końcowe)
b) przebiegające przez jakieś miasto (8*7*6 −−− wybierasz jedno z 8 miast jako startowe, jedno
z 7 jako 'przejazd' i jedno z 6 jako końcowe)
c) przebiegające przez jakieś dwa miasta (analogicznie)
23 sie 11:32
Michał: Dziękuję bardzo za pomoc.
23 sie 12:35