egzamin wstepny
pewupe: Wśród 300 zdających egzamin wstępny z matematyki jest 200 absolwentów klas
matematyczno−fizycznych, 75 absolwentów klas ogólnokształcących oraz 25 absolwentów klas
humanistycznych. Prawdopodobieństwo zdania egzaminu przez absolwenta klasy
matematyczno−fizycznej wynosi 0.9, klasy ogólnokształcącej wynosi 0.25, zaś klasy
humanistycznej 0.1. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany przystępujący do egzaminu
zda go pomyślnie? Jaki jest odsetek absolwentów klas matematyczno−fizycznych, klas
humanistycznych oraz klas ogólnokształcących wśród osób, które zdały egzamin?
b)
200*0.9=180 mat
75*0.25=18.75 ogolno
25* 0.1=2.5 hum
180/300= 6.25
2.5/300=0.83
a)
300
1 * 0.9*0.25*0.1
?
22 sie 22:51
Pytający:
a) Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrany przystępujący do egzaminu zda go pomyślnie?
| 200 | | 75 | | 25 | | 161 | |
| *0.9+ |
| *0.25+ |
| *0.1= |
| ≈67.1% |
| 300 | | 300 | | 300 | | 240 | |
b) Jaki jest odsetek absolwentów klas matematyczno−fizycznych, klas humanistycznych oraz klas
ogólnokształcących wśród osób, które zdały egzamin?
| | 161 | |
Prawdopodobnie egzamin zda |
| *300=201.25 osób (  ) |
| | 240 | |
Odsetki:
| | 200*0.9 | |
matematyczno−fizyczne: |
| ≈89.44% |
| | 201.25 | |
| | 75*0.25 | |
ogólnokształcące : |
| ≈9.32% |
| | 201.25 | |
| | 25*0.1 | |
humanistyczne : |
| ≈1.24% |
| | 201.25 | |
23 sie 01:09