sciaga
pewupe: Na wspólnej klasówce z matematyki spotkali się Studenci I roku z dwóch grup. W pierwszej grupie
jest 15 pań oraz 10 panów, zaś w drugiej jest 12 panów i 13 pań. Prawdopodobieństwo, że pani z
grupy pierwszej rozwiąże zadanie na klasówce wynosi 0.8, natomiast prawdopodobieństwo to dla
pana wynosi 0.7. W drugiej grupie prawdopodobieństwa te kształtują się odpowiednio 0.9 oraz
0.85. Jak duży odsetek wszystkich Studentów rozwiąże zadanie na klasówce? Przy sprawdzaniu
prac okazało się, że ktoś przygotował ściągawkę. Określić, kim najprawdopodobniej był autor
ściągawki (tzn. określić płeć i grupę autora).
15*0,8= 12 pani
10 *0,7 = 7 pan
12”*0.9=10.8 pan
13*0.85=11,05 pani
19/25 =0,76 * 100 = 76
22/25 = 0,88*100=88
12+7+10.8+11,05
__________________=0,817*100 = 81%
15+10+12+13
22 sie 22:36
pewupe: Przygotowała pani z drugiej grupy?
22 sie 22:37
Pytający:
W drugiej grupie pomieszałeś panów z paniami.
| 15*0.8+10*0.7+12*0.85+13*0.9 | |
| =0.818=81.8% |
| 15+10+12+13 | |
Autorem ściągi najprawdopodobniej była pani z pierwszej grupy, bo:
15*0.8>13*0.9>12*0.85>10*0.7
23 sie 00:56